Фотоизложба показва близостта между България и Испания

Публикувано:
23:30ч / 13.12.2023г
Брой прочитания:
189
Брой коментари:
0

На снимката: Н. Пр Алехандро Поланко, посланик на Испания, при откриваето на изложбата, вдясно е председателят на Държавната агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев

Фотоизложба, озаглавена „Испания и България. Заедно в Европейския съюз“, бе открита на 12 декември т. г. в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ (ул. Московска 5). Изложбата бе организирана по повод закриването на културната програма на испанското председателство на Съвета на ЕС. На церемонията присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, други посланици и дипломати, общественици, журналисти, приятели на България и Испания.

Експозицията събира моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз и НАТО. На нея са показани снимки от исторически събития през последните тридесетина години, като последното е срещата на върха на ЕС в Гранада от октомври т. г. Повечето от фотографиите са от БТА. Посетителите могат да видят и архивни документи, свързани с присъединяването на България към ЕС.

Изложбата включва и 32 кратки разказа с впечатления от българи, представителни за различни сектори на обществото, които поддържат връзка на особена близост с Испания. Те изразяват в своите текстове мотивите, които са ги накарали да изберат Испания или испанския език в определени моменти от своя живот. Тези от тях, които присъстваха на откриването, получиха специални албуми със снимки от експозицията.

Говори премиерът акад. Николай Денков

„Искам много сърдечно да благодаря на испанското председателство за това, че през цялото време ние чувствахме тяхната грижа всички събития да се движат в правилната посока, България да има подкрепа – не само на думи , а и по същество“, каза премиерът акад. Денков, цитиран от БТА. Той изтъкна, че си е задал въпросът „Защо Испания“ още като министър на образованието. Ако погледнем това, което сме учили в училище, от литературата, Испания присъства по един позитивен начин, подчерта премиерът. Той добави, че това е нещо, което остава за цял живот.

Когато пристигнах в България преди четири години, заварих тук хора, които знаят доста за Испания и имах шанса да прочета една книга – „Българи и испанци“, каза Н. Пр. посланик Поланко. Той отбеляза, че тази хубава книга има един проблем и той е, че тя приключва в края на 80-те години. Усетих нуждата да покрия липсващия период от 90-те години насам с тази изложба, посочи той.

Председателят на Държавната агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев благодари за всички усилия на Испания за европейския път на страната ни. Преди три години с посланик Поланко открихме изложба посветена на 110-годишнина от българо-испанските дипломатически отношения, отбеляза той. По думите му сегашната изложба е естествено продължение на пътя, който и двете държави поемат през 1910 г.

При откриването се изказа и главният секретар на БТА Юлия Соколова. Тя отбеляза, че БТА осъществява посредничество в културния обмен между България и Испания. В Испания живее голяма българска общност и ненапразно Мадрид беше избран за място на Четвъртата световна среща на българските медии през 2008 г., изтъкна Соколова. Тя посочи, че от тази година БТА има и договор с националната информационна агенция на Испания ЕФЕ и всеки ден разменя новини с нея. БТА отразява 32-рата българска антарктическа експедиция на военния научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида и обратно и престоят му там с видео, снимки и текстови материали, подготвени заедно с учените, който спира в Картахена, Испания, както и антарктическите експедиции на остров Ливингстън, където испанската и българската бази са съседи, каза още Соколова.

Журналистът от БНТ Бойко Василев отбеляза, че испанското посолство е задало добър въпрос: „Защо Испания“. Той припомни, че териториите на двете държави са били заедно в рамките на Римската империя преди две хилядолетия, и че нашите земи са били управлявани от двама римски императори, родени в Испания – Траян и Адриан. Бойко Василев постави и въпросите защо двете държави толкова се обичат, защо българите емигрират в Испания, защо българският език е непропорционално представен за изучаване в България. По думите му няма рационални причини. За една голяма любов няма рационални обяснения, още повече, че нямаме обща граница с Испания, отбеляза Бойко Василев

Проф. д-р Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, се разграничи от това изявление. Той изтъкна, че най-хубавата граница е тази между България и Испания на Антарктида, и на шега допълни, че само там сме случили на съседи.

Откриването на изложбата се забави малко поради засилените мерки за сигурност. Те се наложиха, тъй като служители на Държавна агенция „Архиви“ протестираха пред сградата с искания за по-високи заплати.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu