Сдружението на испаноговорещите журналисти връчи традиционните си награди и чества 20 г. юбилей

Публикувано:
22:54ч / 13.12.2023г
Брой прочитания:
256
Брой коментари:
0

На снимката отляво надясно: Гергина Дворецка – член на Управителния съвет на СИЖБ, Георги Митов – председател на СИЖБ, Мария Пачкова – член на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова – зам.-председател на СИЖБ, посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Хордан, журналистката от в. „Телеграф“ Михайлина Димитрова – носител на наградата в категория „Печатни и онбайн медии“, певицата Йорданка Христова – носител на отличието „Обединител на култури“, латиномузикантът Янко Константинов

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България за единадесета поредна година връчи на 12 декември наградите на своя традиционен журналистически конкурс „Светове и цветове” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). През тази година церемонията по награждаването съвпадна с отбелязването на 20-годишнината от учредяването на Сдружението. За разлика от предишните издания на конкурса, когато финалното събитие се провеждаше в изложбената зала на Roca – „Експо Баня София”, този път, поради ремонт на залата, фиестата на испаноговорещите журалисти се състоя на Сцена „Дерида“, предоставена безвъзмездно от нейния собственик Атанас Маев, за което испаноговорещите журналисти му дължим огромна благодарност.

Във връчването на отличията се включиха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Хордан, временно управляващият посолството на Аржентина у нас Даниел Котини, директорката на Институт Сервантес София Мария Луиса Сантос, както и членовете на журито: председателят и зам.-председателят на СИЖБ Георги Митов и Къдринка Къдринова, Мария Пачкова – член на Управителния съвет на СИЖБ, Веселин Симов – прокурист на „Рока“ България, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която отправи видеопоздрав, тъй като в момента се намираше в чужбина.

По време на фиестата прозвучаха изпълнение на голямата певица Йорданка Христова, която получи специалната награда „Обединител на култури“, китаристът Янко Константинов, който всяка година участва в това събитие с песни от испанския и латиноамериканския си репертоар. Приятна изненада в музикалната програма бяха учениците от Национално музикално училище “Л.Пипков”- София: Мартин Блажев, който изпъли на арфа „Хабанера” от Алфред Ортис (преподавател Кохар Андонян), и китаристът Филип Донков, който се представи с творба на легендарния аржентински композитор Астор Пиацола (преподавател Тошо Димитров).

Обща снимка на победители, номинирани, членове на журито, домакини и гости – отляво надясно: Атанас Маев – собственик на Сцена „Дерида“, Ани Саргавакян от посолството на Аржентина в София, Къдринка Къдринова – зам.-председател на СИЖБ, Гергана Манчева от Радио България, БНР, Мария Пачкова – член на УС на СИЖБ, Ася Чанева от програма „Христо Ботев“, БНР, Ангелина Грозева от програма „Христо Ботев”, БНР, Юлия Владимирова журналистка в Impressio и URBN, Dir.bg

Следват имената на всички наградени през 2023 г. от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България:

„Обединител на култури”

– Йорданка Христова – за цялостен принос в популяризиране на испаноезичната песен у нас, както и на българската култура по света, и по повод юбилея ѝ.

– БТА – по повод 125-годишнината ѝ и за цялостния ѝ принос да информира България за света.

Roca-България – за цялостен принос в подпомагането на испански културни програми в България и в дейността на СИЖБ.

– Иван Бърнев – за ролите му на Дон Кихот в спектакъла на Пазарджишкия театър и на българския емигрант Васил в едноимения испански филм.

– Димитър Герасимов (посмъртно) – за цялостния му актьорски принос в българската култура и за ролята на Виктор Хара във филма „Над Сантяго вали” (1975)

– Велислава Дърева – за цялостен принос в журналистиката, за ангажираността ѝ с чилийската тематика през годините и по повод юбилея ѝ.

Награда „Светлана Плашокова” за кореспонденция от и за испаноезичния свят

Печатни и онлайн медии

НАГРАДА:

Михайлина Димитрова – вестник “Телеграф”, за поредица публикации за Испания.

НОМИНАЦИИ:

Момчил Инджов – кореспондент на ClubZ в Брюксел, за интервю с испанска евродепутатка от български произход.

Владислав Пунчев – кореспондент на ЕФЕ в България, засерия кореспонденции за България, тиражирани от ЕФЕ из редица чуждестранни издания.

Радио

НАГРАДА:

за поредица радиорепортажи и интервюта, свързани с Испания и испанската култура

НОМИНАЦИЯ:

Венета Николова – БНР, Радио България, за поредица материали за интересни места в България, представени на испански от Испанска редакция на РБ.

Телевизия

НАГРАДА:

Александър Сивилов – д-р по история в СУ, водещ на видеоканала в YouTube „Димна завеса”, за поредица кореспонденции и интервюта от Аржентина и Чили.

НАГРАДА:

Станислава Айви – видеоблогър и панелист в предаването „На кафе”, NOVA, за интервюто ѝ с чилийската писателка Исабел Алиенде и за репортажа ѝ „Филмова разходка из Мадрид”.

НОМИНАЦИЯ:

Иван Филчев – bTV, за филма „El Bullgy” („Българинът”) за Илиян Маринов, създал ресторант „България” в Хавана, Куба.

Награда „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика

Печатни и онлайн медии

НАГРАДА:

Проф. Маргарита Пешева – ФЖМК и newmedia21.eu, за статията „Изкуственият интелект и медиите. Какво бъдеще ни очаква?” и за цялостната ѝ работа по журналистическа и медийна проблематика.

Радио

НАГРАДА:

Илия Вълков – БНР, програма „Хоризонт”, за цялостната му работа в представянето на обществено важни теми в предаването „РадиоТочка”.

НОМИНАЦИЯ:

Гергана Манчева – БНР, Радио България, за материал за щетите от наводнението по Южното Черноморие.

Телевизия

НАГРАДА:

Владислава Тричкова – bTV, за филмите „Дестинация: Оцеляване” и „Пожеланите нежелани деца”в рубликата „bTV Репортерите”.

Награда „Светове и цветове” за екология, култура и традиции

Печатни и онлайн медии

НАГРАДА:

Юлия Владимирова – Impressio и URBN, Dir.bg , за репортажи от Испания и интервюта с хора на изкуството от Испания и Куба.

НАГРАДА:

Христина Йорданова –  в. „Труд”, отдел „Спорт”, за публикации за спорта в Аржентина.

НОМИНАЦИЯ:

Таня Глухчева – в. „Дума”, за пътеписите за Гватемала.

Радио

НАГРАДА :

Веселин Александров – БНР, Радио София, за предаването му „Чуй света”, в което представя много музика от испаноезичния свят.

НОМИНАЦИЯ:

Цвети Радева – БНР, „Хоризонт”, за представяне на фламенко и румба в предаването „Ритъмът на земята”.

Телевизия

НАГРАДА:

Мария Чернева – БНТ, за филма за българите в Аржентина: „Разпилени в долната земя”

НАГРАДА:

Благой Цицелков – NOVA, за филма за българите в Уругвай и Аржентина „Българи по памет”

НОМИНАЦИЯ:

Станчо Станчев – bTV, предаване „Тази събота и неделя“, за интервю с „посланика на испанския хамон“ Флоренсио Санчидриан.

НОМИНАЦИЯ:

Цвети ПетруноваbTV, предаване „Тази събота и неделя”, за интервю с известната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада

Специална награда на Roca-България за журналистика на екологични теми

НАГРАДА:Ася Чанева – БНР, програма „Христо Ботев”, предаване „Лабиринти на познанието”, автор и водещ на рубриката „Зелени минути”, член на Оксфордската мрежа за климатична журналистика – за цялостен принос в журналистиката на екологични теми и за серия предавания на тази тематика, излъчени през 2023 г.

Тортата по случай 20-годишнината на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България!

Подробен фоторепортаж от награждаването може да видите тук, а от последвалата фиеста – тук. Снимки: Владимир Дворецки

Още по темата на сайта на СБЖ

Източник: СИЖБ и www.evropaworld.eu