Франкофонията на Международния конгрес за информационните тефнологии

Публикувано:
06:00ч / 15.10.2019г
Брой прочитания:
81
Брой коментари:
0

Администраторът на Международната организация на Франкофонията (МОФ) Катрин Кано участва в Световния конгрес по информационни технологии, който се проведе тази година в Ереван от 7 до 9 октомври.

Събирайки над 2000 участници от 70 държави, конгресът привлече вниманието върху много теми, свързани с дигитализацията, като изкуствения интелект, интернет на предметите, въздействието на информационните и комуникационните технологии върху децентрализацията и образованието, приобщаването и мястото на жените в технологиите.

Г-жа Капо направи изказване по време на срещата на министрите, в която участваха министърът на индустрията за високи технологии в Армения Акоб Аршакян, заместник-министърът на икономическата и демографската политика на България, Марияна Николова, държавният министър на информационните и комуникационни технологии на Бангладеш Зунайд Ахмед Палак, министърът на информационните и комуникационни технологии в Иран Мохамед-Джавад Азари Джароми, министърът на съобщенията на Малайзия Заирил Хир, директорът за науката, технологиите и иновациите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Андрю Викоф и представител на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Катрин Кано припомни мисиите за многостранно сътрудничество на МОФ и заяви, че цифровите технологии са основен приоритет на държавите членки и правителствата на Организацията. Тя подчерта и важността на ползотворните партньорства на национално, регионално и международно равнище за справяне с предизвикателствата на промените, двързани с дигитализацията.

Заедно с официалните делегации от страните, участващи в конгреса, администраторът на МОФ посети Центъра за творчески технологии Тумо в Ереван, където се предлага безплатно обучение за младежи на възраст между 12 и 18 години в областта на изкуствата и технологиите. Създадено в арменската столица, както и в три други града в страната (Дилиджан, Гюмри, Степанакерт), училището Тумо има амбицията да разпространи този образователен модел и на други места по света като Париж и Бейрут. Армения работи за усъвършенстването на дигиталните умения на най-младите и чрез инициативата „Инженерни лаборатории Армат“, която съчетава обучение по програмиране, графична анимация, роботика, 3D моделиране и прототипиране.

По време на конгреса г-жа Кано имаше и двустранни срещи с министъра на индустрията за високи технологии на Армения Акоб Аршакян и с директора за науката, технологиите и иновациите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Андрю Викоф, за да обсъдят сътрудничеството им с Международната организация на Франкофонията.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

*

Източник: МОФ