Премиера на романа „Спасителката“ от Атанас Раденски

Публикувано:
08:31ч / 16.10.2019г
Брой прочитания:
349
Брой коментари:
0

Вторият роман на проф. Атанас Раденски „Спасителката“ (изд. „Изида“) беше представен в клуб „Журналист“ на 14 октомври т.г. Въпреки че писателят живее от години в САЩ, името му привлече много хора, които изпълниха залата. Сред тях беше учителката по литература на писателя, Петра Ташева – горда, че един от учениците й е станал добър романист. Имаше обаче и млади хора като студентката по фармация Радица Божилова от Босилеград. За първи път тя научила за проф. Раденски от участието му в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ и била въодушевена от факта, че той се занимава с компютърни науки, а съществременно пише и романи. Самата тя се опитва да съчетава авторските си опити с професия, която не е свързана с литературата, и за нея проф. Раденски е доказателство, че е възможно да ги съвмести успешно. В този смисъл той се превръща във вдъхновение за нея. Сред дошлите да уважат събитието беше и младата цигуралка Виргиния Петрова, с която професорът и съпругата му Руми са се запознали преди години случайно в Калифорния, където тя е била на студенстка бригада. Оттогава ги свързва приятелство, въпреки разликата във възрастта – тя е връстница на едната от дъщерите им.

Проф. Раденски започна да дава автографи още преди началото на представянето – интересът към поредната му литературна изява наистина беше голям.

Във встъпителното си слово литературният критик и издател Пламен Тотев напомни, че след романа „На парти при президента“ това е втората книга на професор Раденски, която излиза в издателство „Изида“, и все по-убедително доказва литературния талант на един българин, който е сред най-успелите наши сънародници в САЩ.

В качеството си на водеща на събитието признах, че в „Спасителката“ съм търсила герой, който да ми напомня любимия ми персонаж Иван Иванич от предишния  роман на проф. Раденски. Иванич е сладкодумник и със свежо чувство за хумор. Хумор има и в новата книга на писателя, но героите, както и сютежът, са съвсем различни, което е плюс за автора, защото показва, че той не се повтаря.

Snimka Roumi-Gina NaskoС умението си на университетски преподавател проф. Раденски разказа увлекателно как е подходил при изграждането на героите в новия си роман. Повечето от тях имат реални прототипи, но често съчетават черти от различни хора. Двете дъщери на писателя работят като спасителки доброволки. Такава е и главната героиня, Тони, но нейният образ е отражение предимно на по-малката му дъщеря, Яна. Проф. Раденски поясни, че първият му роман „На парти при президента“ е за времето на прехода в България, а вторият е съвременен роман за глобализираното простраство, в което живеем и в което все повече културите се смесват, а границите са без особено значение. С типичното си чувство за хумор, характерно за много от героите му, той говори за еротичните сцени в книгата, които са шокирали някои от читателите му. Проф. Раденски заяви, че е попитал съпругата си дали намира тези сцени за шокиращи, а тя ги е приела като напълно нормални. Писателят допълни, че ги е включил, не за да привлече читателското внимание с пикантерии, а защото са органична част от повествованието.

В разговора за книгата се включи и Венелин Митев – писател и журналист. Той сподели,  че от години следи творчеството на проф. Раденски и се възхищава на умението му на разказвач. Особено интересен за него е погледът към ставащото у нас на българин, който не живее в България от години, но остава свързан с родината си.

Поетът Ивайло Диманов постави поантата на вечерта с изпълнение на песен по свое стихотворение. Това съвсем не беше самоцелно – в романа „Спасителката“ на моменти са включени откъси от текстове на популярни песни, които героите слушат или си припомнят, и те по оригинален начин допълват сюжета.

Постижение на писатуля е, че персонажите от „Спасителката“ започват да се възприемат като реални хора, както стана с Иван Иванич от „На парти при президента“. Поредно доказателство, че проф. Атанас Раденски умее да създава пълнокръвни литературни образи.

Гергина Дворецка

В публикацията са използвани две снимки на Руми Раденска. Повече снимки от събитието воже да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Сродни публикации на сайта ни:

Калифорнийският професор Атанас Раденски и романът му “На парти при президента”

Извадки от романа „На парти при президента“ от Атанас Раденски

На парти с Иван Иванич и с неговия автор

Писателят Атанас Раденски гостува на фондация „Европа и светът“

„На парти при президента“ – първата книга във формат „социална мрежа“

Източник: www.evropaworld.eu