Франкофонски летен лагер „Свободни заедно, премахваме границите“

Публикувано:
07:01ч / 28.09.2018г
Брой прочитания:
181
Брой коментари:
0

От 20 до 26 август 22 студенти от четири държави-членки на Франкофонията в Централна и Източна Европа участваха в традиционния франкофонски летен лагер, озаглавен „Свобода заедно, премахваме границите“. Тази година срещата се проведе в Тирана, Албания.

В края на семинара по творческо писане, воден от г-жа Елида Речи, генерален секретар на Асоциацията на преподавателите по френски език в Албания (APFA) и съорганизатор на летния лагер, тя ни кани да прочетем „голямото послание“ на една от участничките: „Леа разбра, че френският език наистина обединяват всички тези млади хора, търсещи неизвестното, и им помага да живеят свободни заедно“. Отлично резюме на регионалния летен лагер в Тирана, който събра за една седмица 22-ма ученици от Албания, Бивша югославска република Македония, Молдова и Румъния. „Да живеем заедно, да се уважаваме един друг и да даваме много любов“ – изброява г-жа Речи какво вдъхновява различните дейности на младите франкофони.

Освен творческо писане в програмата беше включен и театрален семинар. „Ще запомня този летен лагер с усещането за споделеност – на френския език, на знанията и удовлетвореността от работата с мотивирани млади хора“ – казва Аида Харка, член на Асоциацията на учителите по френски език в Албания и съорганизатор на летния лагер, както и водеща на втория семинар.

Церемонията по закриването даде възможност на участниците да представят своите текстове и театрални етюди под всеобщи аплодисменти.

Свободни, да живеем… и танцуваме заедно!

Под мотото „Свободни заедно, премахваме границите“ по време на лагера се проведоха гореспоменатите два семинара, както и два под надслов „Свободни заедно“, водени от г-н Тома Гислен, аташе по комуникациите в Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на Франкофонията. „Имахме ползотворен обмен, свързан с ценности като уважение, солидарност и свобода – те са в основата на инициативата „Свободни заедно“. Вдъхновяващо е да видим как френският език ни позволява да изразяваме тези ценности, особено при младите хора, за които той не е майчин език“ – подчертава той. „Ние всички сме различни, но открихме един общ език, за да се разбираме помежду си“ – обяснява албанката Албиона, участничка в семинарите „Свободни заедно“. Кристина от Молдова добавя: „Имаше интерактивност. Ценя моментите, в които говорехме и изразявахме личната си позиция на семинарите „Свободни заедно“, защото обичам дискусиите. Ние сме много различни и всеки от нас има мнение за живота и многообразието в света“.

Като допълнение към програмата делегациите предложиха оригинално представяне на всяка страна с нейното културно и природно богатство и гастрономия … както и с традиционните й танци! Хора, сърба, погонище – всички се ентусиазираха да научат танците на другите и превърнаха това преживяване в празник, в който звуците и импулсите на целия регион се преплетоха в невероятна хармония.
Сутрешна гимнастика, водни игри и велосипедни разходки в парка на Тирана, курс по албански език, френскофонски тест и екскурзии до Круя, Тирана и Шкодра превърнаха в реалност известното мото „Здрав дух в здраво тяло “ по време на този летен лагер. „Много ми хареса колоезденето, защото открих природата на Албания, които никога не бях виждала“ – казва Искра, участничка от Македония. – Незабравимо преживяване!“

Защо „премахваме границите“? Защото това бяха 7 дни на разменени усмивки, на споделен смях, младите хора създадоха нови приятелства и запазиха скъпи спомени. Обединени от общата любов към френския език, всеки от тях откри нови хоризонти, нови култури и ярки личности – сред сънародниците си или сред участниците от други страни.
„Очевидно е, че Франкофонията ни обединява. Имахме възможност да опознаем други хора и други страни чрез нашия любим език “ – споделя Диана, участничка от Румъния. Лаура от Молдова ни обяснява, че си тръгва от лагера с чувство на любопитство, защото Албания е събудила у нея желание да търси нови преживявания в тази страна. „Щастлива съм, че се запознах и с мои сънароднички, които споделят същите интереси и идеи като мен – добавя с усмивка тя. – Имахме общи теми за разговори до късно през нощта“.

Франкофонският регионален летен лагер обикновено събира победители от национални франкофонски състезания в страните от Централна и Източна Европа. Това пето негово издание бе организирано в Тирана от Министерството на образованието, младежта и спорта на Албания и Албанския съюз на учителите по френски език, с подкрепата на Регионалното бюро  за страните от Централна и Източна Европа (BRECO) и Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO) на Международната организация на Франкофонията. При откриването заместник-министърът на образованието, спорта и младежта, г-жа Беса Шахини, приветства участниците с добре дошли и изрази радостта си, че ще имат възможност да получат знания чрез този ученически обмен. Ръководителят на CREFECO и заместник-директор на BRECO, г-жа Сесил Леке, благодари на Министерството, на Асоциацията на учителите по френски език в Албания и на придружаващите учители за тяхната всеотдайност като припомни значението на инициативата „Свободни заедно“, в рамките на която се провежда летният лагер.

Текстът беше предоставен на нашия сайт от Регионалното бюро за страните от Централна и Източна Европа (BRECO) и може да бъде прочетен на френски език в рубриката ни Francophonie.

Източник: МОФ