II ИЗДАНИЕ НА KИНОТЕКА – ПОЛСКИ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ В БЪЛГАРИЯ

Публикувано:
16:35ч / 29.09.2018г
Брой прочитания:
163
Брой коментари:
0

Кога: 30 септември – 6 октомври 2018 г., 18:30 ч.

Къде: Културен център Г8, ул. „Уилям Гладстон“ № 8, вход свободен до запълване на местата (безплатни билети можете да получите на касата на Културен център Г8)

Организатор: Полски институт в София

Медийни партньори: БНР, Програмата, Литературен вестник

КИНОТЕКА – панорама на съвременното полско игрално кино

Предстои второто издание на новия филмов проект – Полски филмов фестивал КИНОТЕКА, иницииран от Полския институт в София. За първи път КИНОТЕКА е реализирана по инициатива на Полския институт в Лондон, а по-късно има свои издания в Ню Делхи и Стокхолм.

Второто българско издание на Кинотеката е посветено на важна историческа годишнина – след повече от 120 години отсъствие от картата на Европа и след три подялби Полша отново е суверенна и независима държава. Програмата тази година включва 7 игрални филма. За да отбележим тази важна годишнина сме подбрали филми от различни години, които ще маркират някои моменти от развитието на полската кинематография и които са лауреати на полски и чужди фестивали. Ще видите една от първите игрални продукции след 1918 г. – „Чудото на Висла“ от 1921 г., все още ням, „Смъртта на президента“ на големия режисьор Йежи Кавалерович, разказващ за покушението срещу първия президент на Полша Габриел Нарутович, наградения със „Сребърни лъвове“ от Филмовия фестивал в Гдиня 2017 филм на Йоана Кос-Краузе „Птиците пеят в Кигали“, поредния филм на режисьора на „Богове“ Лукаш Палковски „Най-добрият“ – разказ за известен в цял свят полски спортист, победил в триатлона Ironman, една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света; „Помирение“, разказващ една любовна история в трудните години след Втората световна война, наградения на миналогодишния фестивал в Гдиня с Голямата награда „Златни лъвове „Тиха нощ“ и „Волта“ – най-новата комедия на признатия майстор Юлиуш Махулски.

Освен това по време на фестивала във фоайето на Kултурен център Г8 в София ще бъде представена изложба полски филмов плакат.

Продължаваме традицията Кинотеката да бъде съпроводена от джазов концерт. Ще ни гостуват полският джазмен Артур Дуткевич, когото българските любители на джаза помнят от соловите му концерти, както и съвместната изява с Теодосий Спасов, и eдин от най-добрите полски джазвибрафонисти Карол Шимановски. Каним в София лайв клуб, за да чуете джазови интерпретации (пиано и вибрафон) на творби на Игнаци Ян Падеревски (1860-1941) – световно признат полски пианист, композитор, дипломат и министър-председател (16.01.-9.11.1919) на Втората полска република.

Програма:

30 септември, неделя, 18:30 ч.

Чудото на Висла – реж. Ришард Болеславски (1921, 53’), български субтитри

Участват: Ядвига Смосарска, Aнна Белина, Владислав Грабовски, Едмунд Гашински.

Филмът е заснет по поръчка на Отдела за пропаганда на Министерството на армейските работи. Разказва за историята на полско-болшевишката война от 1920 г., приключила с Варшавската битка, останала в историята като „Чудото на Висла“. До наши дни са запазени само части от филма (от продължаващия 2 часа филм са оцелели само 53 минути). Главната женска роля се изпълнява от Ядвига Смосарска, най-голямата звезда на полското кино от периода между двете световни войни.

1 октомври, понеделник, 18:30 ч.

Смъртта на президента – реж. Йежи Кавалерович (1977, 137’), български субтитри

Участват: Зджислав Мрожевски, Maрек Валчевски, Хенрик Биста, Чеслав Бишевски, Йежи Душински.

Награди: в т.ч. 1977 – Гаднск (Фестивал на полското игрално кино) – специална награда на журито; 1978 – Берлин (MФФ) – „Сребърна мечка“ за режисура; 1979 – Кадикс (MФФ) – I награда.

В края на 70-те години в световното кино става модерно заснемането на филми по истински събития. Сценариите за тях са резултат на трудоемък анализ на исторически извори и материали. Един от интересните представители на това течение на полска почва е „Смъртта на президента“ на Йежи Кавалерович. Филмът разказва за избирането на Габриел Нарутович за първи президент на II Полска република и обстоятелствата, довели до трагичната му смърт. Kавалерович се явява в ролята на хроникьор, обвинител, защитник и коментатор в едно, а ролята на съдебни заседатели предоставя на зрителите.

2 октомври, вторник, 18:30 ч.

Най-добрият – реж. Лукаш Палковски (2017, 104’), български субтитри

Участват: Якуб Гершал, Януш Гайос, Maгдалена Челецка, Aртур Жмиевски, Toмаш Кот.

Награди: в т.ч. 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Награда на публиката; за сценография; за дебют – Kaмила Каминска; 2017 – Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кинo) – Награда на младежкото жури; Париж – (Фестивал „KinoPolska“) – Награда на публиката.

Най-новият филм на режисьора на кинохита „Богове”, който бе представен и в Полския институт преди няколко години. Авторът отново посяга към биографията на необикновен човек. Личност, доказала, че истинските герои не се страхуват да падат и могат да се оттласнат от дъното. В центъра на филмовия разказ е полски спортист, възхитил света. Невероятната, изпълнена с убийствено усилие, зрелищни падания и необикновена сила история е вдъхновена от живота на Йежи Гурски, завършил маратона на смъртта, поставил световен рекорд и спечелил титлата Double Ironman в една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света, включваща плуване на 3,86 км, колоездене 180,25 км и маратонско бягане на 42,2 км, като трите дисциплини се провеждат една след друга. Този рекорд не би бил възможен, ако в неговия живот не присъстваха две жени: той изгубва едната, но втората се превръща във вдъхновение в борбата му за живот.

3 октомври, сряда, 18:30 ч.

Птиците пеят в Кигали – реж. Йоана Кос-Краузе, Кшищоф Краузе (2017, 113’), български субтитри

Участват: Йовита Будник, Елиане Умухире, Витолд Велински, Циза Реми Мухирва.

Награди: в т.ч. 2016 – Локарно (МФФ)-Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017- Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – „Сребърни лъвове“; награда за главна женска роля – Елиане Умухире и Йовита Будник; 2017 – Чикаго (MФФ)-„Сребърен Юго“ за режисура; 2017 -Люксембург (Central and Eastern European Film Festival „CinEast“) – Гран при; 2018 – Ню Йорк (The New York Polish Film Festival) – награда „Извън границите – Кшищоф Кешловски“

1994 година. След свалянето на самолета на президента на Руанда в Кигали продължават сблъсъците между племената тутси и хуту. За 100 дни чистки от ръцете на екстремистите загиват ок. 1 милион души. История на полска орнитоложка, която изследва намаляването на популацията на лешояди в Руанда. Когато започва геноцидът, тя спасява младо руандийско момиче, дъщеря на неин сътрудник-тутси. Взима я със себе си в Полша. След пристигането жените не са в състояние да се впишат в рутинното ежедневие. И двете се опитват да се отърсят от преживяното. Разказ за приятелството, прошката и силата на природата.

4 октомври, четвъртък, 18:30 ч.

Помирение – реж. Мачей Собешчански (2017, 83‘), с български субтитри

Участват: Юлиян Швежевски, Якуб Гершал, Зофя Вихлач, Данута Стенка, Войчех Желински.

Награди: 2016 Локарно (Mеждународен филмов фестивал)- Награда „First Look“ за полски филм в постпродукция; 2017 Moнреал (Световен филмов фестивал) – награда за режисура.

Вълнуваща любовна история в трудните години в края на Втората световна война. Разказ за двама млади мъже, влюбени в едно и също момиче.

  1. Войната току-що е свършила. В Швентохловице в Силезия органите на държавна сигурност създават трудов лагер за германци, силезийци и поляци. Под претекста за наказание на предателите на полския народ, ДС извършва чистки сред „нелоялните към комунистическата власт“. Франек се кандидатира за работа в лагера. Той се опитва да спаси Ана, в която е влюбен, но не знае, че сред лагерниците е и Ервин, германец, негов приятел отпреди войната, който отдавна тайно е влюбен в момичето.

5 октомври, петък, 18:30 ч.

Тиха нощ – реж. Пьотр Домалевски (2017, 97’), български субтитри

Участват: Давид Огродник, Toмаш Жентек, Aгнешка Сухора, Aркадиуш Якубик.

Naгради: в т.ч. 2017-Гдиня (Феситвал на полското игрално кино) – Голямата награда „Златни лъвове“; награда за главна мъжка роля; Награда на журналистите; Награда на младежкото жури; 2018- Oрел- (Полска филмова награда) – най-добър филм; най-добър режисьор; най-добър сценарий; 2018 -Kраков (Mеждународен фестивал на независимото кино „Off Camera“) – награда на ФИПРЕСИ, Награда на публиката.

За Бъдни вечер Aдам, който работи в чужбина, се завръща в родната къща в полската провинция. Първоначално не разкрива причината за неочакваното посещение, но постепенно започва да представя плановете си на поредните роднини. В тази интрига специална роля имат неговия баща, брат, с когото Адам е скаран, сестра му и мъжът й. Ситуацията се усложнява още повече, когато гостът обявява, че ще става баща. Никой от семейството не подозира, какво голямо значиние за живота им ще имат по-нататъшните събития в тази свята нощ.

6 октомври, събота, 18:30 ч.

Волта – реж. Юлиуш Махулски (2017, 101’), български субтитри

Участват: Aнджей Желински, Oлга Болондж, Aлександра Доманска, Mихал Журавски, Яцек Брачак.

Награди: 2017 – „Сребърен билет“, награда на Асоциацията „Kina Polskie”.

Бруно Волта е истински майстор в решаването на загадки. Един ден усетът му за комбинации и печалби е поставен в пълна готовност. Неговата значително по-млада партньорка Агнешка се запознава при интересни обстоятелства с момиче на име Вики. Новата позната открива в стената на стара къща тайнствен и невероятно ценен предмет. Волта не може да изпусне такава златна възможност. Заедно с тариката охранител Диха решава да заложи всичко, за да се сдобие с въпросния предмет. Това обаче няма да е никак лесно, защото привидно наивната Вики е достоен противник, а не някакъв си „слаб пол“!

Източник: Полски институт в София