Франкофонски награди за иновации в медиите

Публикувано:
10:44ч / 25.03.2018г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

По повод на Седмицата на Франкофонията на 23 март бяха връчени три Франкофонски награди за иновации в медиите на церемония в централата на Международната организация на Франкофонията (МОФ) в Париж в присъствието на г-жа Микаел Жан, генерален секретар на Франкофонията, г-жа Мари-Кристин Сарагоса, генерален директор, отговарящ за стратегията и мрежите на France World Médias (FMM) и г-н Кристоф Дьолоар, генерален секретар на „Репортери без граници“ (РБГ). Повече информация за тези организации може да прочетете в края на публикацията.

 Първа награда от 10 000 евро бе присъдена на „Habari DRC“ (Демократична република Конго), уебсайт, за който работят близо сто журналисти, блогъри и фотографи в 8 града. Той е с определена насоченост към конгоанската младеж и предлага статии, репортажи, снимки и видеоклипове като се стреми да бъде пространство за дебат и конструктивен диалог.

• Втора награда от 6 500 евро бе връчена на „Kunafoni “ (Мали) – интернет телевизия, насочена към младите хора и жените в Мали и Африка на юг от Сахара. Интернет телевизията има две основни програми: „Kunafoni Rappou“, която предлага новини и дебати и „Жени лидери“, която представя ролята на жените като участнички в промените чрез знанията и опита си.

 Трета награда от 3500 евро бе присъдена на „Nothing but the wax“ (Франция), независима медия, която привлича вниманието на младежите от африкански произход към социални теми, култура и изкуство. Този сайт има за цел да даде друга гледна точка към света през погледа на чернокожите млади хора, които живеят в Европа и в Африка.

Франкофонската награда за иновации в медиите е резултат от партньорство между Международната организация на ФранкофониятаRFI и „Репортери без граници“. Тя е за всички медии (радио, телевизия, печатни и цифрови медии) на 54-те държави членки на Франкофонията, които разработват новаторски предложения, съобразени с новите модели на потребление и достъп до информация. Наградата се дава за иновации в съдържанието и потреблението, както и в икономическите и организационни модели, които допринасят за укрепване на свободата на медиите и правото на информация на населението – ценности, защитавани от трите партньори.

Победителите в това издание на конкурса бяха избрани от жури, което се събра на 15 февруари 2018 г. в централата на МОФ в Париж. То се състоеше от Жан-Мишел Боасие, член на Съвета на директорите на“Репортери без граници“; Кристоф Шампен, зам.-директор на RFI, отговарящ за новите медии; г-жа Навшен Озенали, съосновател на „Агробизнес телевизия“, ностел на първата франкофонска награда за иновации в медиите през 2017 г .; г-жа Валери-Жан Перие, професор във Висшето училище за науки, свързани с инфорлмацията и комуникацията (Ecole des Hautes Etudes en Sciences de l’information et de la communication – CELSA); Бертран Льован, програмен специалист в дирекция „Политически въпроси и демократично управление“ на МОФ.

****

OIF (МОФ) е международна организация с 54 държави членки, 26 държави наблюдатели и 4 асоциирани държави.

„Репортери без граници“ е международна неправителствена организация, която защитава свободата на медиите по света. Организацията, базирана в Париж, има 13 международни офиси (включително в Рио де Жанейро, Лондон, Тунис, Вашингтон, Брюксел) и 130 кореспонденти на пет континента.

Групата France Médias Monde обединява France 24, канал за новини (на френски, английски, арабски и испански език); RFI и Monte Carlo Doualiya, универсалното радио на арабски език. Трите канала излъчват от Париж за 5 континента, на 15 езика. France Médias Monde е компанията майка на CFI – френската агенция за медийно сътрудничество, и е един от акционерите на франкофонската телевизия TV5NMONDE.

RFI е френско новинарско радио, излъчващо по целия свят на френски и на 13 други езика. Седмичната му аудитория е 41,3 милиона слушатели (измерена в 37 страни), сайтът му има 15,2 милиона посещения месечно и 20,6 милиона абонати на Facebook и Twitter (декември 2017).

Оригиналът на текста е публикуван в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ