„Френска рапсодия“ ще звучи в Камерна зала “България”

Публикувано:
11:04ч / 07.11.2022г
Брой прочитания:
102
Брой коментари:
0

На 12 ноември т.г. в Камерна зала “България” ви очаква едно изключително преживяване. Музикантите от Кралска опера Версай и Парижка филхармония Клара Изамбер, Флориан Кузен и Пол-Мари Кузма ще ви потопят в магията на вечните произведения на Сен-Санс, Дебюси и Равел. Билети може да закупите все още в мрежата на Ивентим и онлайн.

Клара Изамбер – Жари,арфа

Завършва висшето си музикално образование през 2010 година в Националната консерватория в Париж,в класа на Изабел Морети. Тя свири в престижните опери и филхармонии, Базиликата в Лурд, Опера Лайпциг, Абатство в Роямон, фестивалите в Мантон и Довил,националните оркестри на Бордо, Лотарингия, Страсбург ,Париж и Кралската опера във Версай. Понастоящем преподава арфа в Консерваториите в Амиен и Лил.Специализира барокова музика, като участва в концерти с барокови ансамбли : клавесин, арфа и антична цигулка, свири със ансамбъл „Небесни гласове“, ансамбъл „Маргьорит Луиз“ ,също и в дуо със сопраното Майлис дьо Виутрейс.

Пол–Мари Кузма,виолончело

Завършва Консерваторията в Булонь Биѝанкур през 2008 година под ръководството на Паскал Мишака и Ксавие Ганьепен, а по–късно е приет и в Националната Висша Консерватория в Париж в класа на Жером Перно.Изнася концерти в престижни зали като Корто, залата на Радио Франс. През 2018 е лауреат на интернационалния конкурс « Tremplin » , а от 2019та участва в академията на Филхармоничния оркестър на Радио Франс .Понастоящем свири в Окрестр дьо Пари. Негови партньори на сцената са пианиста Йона Маятски,квартет Ебен, а негови учители Клер Дезер, Итамар Голан, Жонас Вито,Франсоа Салк.

Флориан Кузен, флейта

Завършва Висшата национална консерватория в Лион,под ръководството на Филип Бернолд. Стипендиант на Музикалния меценат на Сосиете женерал, и на областта Рон–Алп, той се перфекционира при Жак Зуун в Консерваторията в Женева,където и придобива диплом на солист. Свирил е под диригентската палка на Клаудио Абадо на Люцернския фестивал,на Даниел Хардинг с Маалерския камерен оркестър,а също и с диригенти като Филип Херевегe, Давид Робертсон,Сержи Семков,Милан Хорварт,с оркестрите на Лион,Лозана,в Операта на Руан, Бордо,оркестъра на департамента на Лоара.

До 2015 е свирил с ансамбъл « Музикантите на Лувр » , а като солист свири в залите на Филхармонията в Кьолн,Алте Опер Франкфурт,зала Гаво в Париж,Кралска опера във Версай,Консерваторията в Будапеща,Театро Реал в Мадрид,Залцбург, Концертгебау в Амстердам.

Критиката определя неговите интерпретации като виртуозни,нежни,мечтателни,рафинирани. Понастоящем преподава в Консерваторията в Севр,до Париж,както и в Интернационалната академия по музика във Флен.

Източник: www.evropaworld.eu