На чаша шампанско със спомени за тенора Стоян Коларов

Публикувано:
16:46ч / 07.11.2022г
Брой прочитания:
472
Брой коментари:
0

Тенорът Стоян Коларов е сред основателите на българската оперета. Той е от Златното поколение на Музикалния театър. Името му обаче днес почти не се споменава. На 5 ноември на Камерната сцена във фоайето на Музикалния театър, в рамките на поредицата от „Срещи на чаша шампанско…“ беше представена книгата на музиколога Петър Мавров „ТЕНОРЪТ СТОЯН КОЛАРОВ (1907 – 1964) Страници от живота на един позабравен оперетен артист, триумфирал и на загребска сцена“. Авторът е съпруг на една от племенниците на големия тенор – Мила, така че е черпил информация пряко от изворите на семейната памет. В книгата има материали от личния архив на певеца, от фондовете на национални музикални институции и мемоари на негови съвременници. Проследени са различните етапи от творческото развитие на Стоян Коларов – изявите му в операта, в оперетата, в киното, а накрая и като режисьор.

Самото представяне се превърна в истински спектакъл, чийто режисьор и сценарист беше солистът на Музикалния театър Александър Мутафчийски. Той влезе и в ролята на водещ, като във встъпителните си думи подчерта:

Александър Мутафчийски

„През всичките 104 години, откакто съществува професионална оперета в България, този жанр е бил любим и предпочитан благодарение на артистите звезди. Тези, които са изпълвали салона с публика и тези, които са сътворявали приказката, наречена „оперета“. Чрез своите жанрови амплоа тези оперетни звезди са записали имената си със златни букви в историята на Музикалния театър, златното поколение на оперетата в България – Мими Балканска, Асен Русков, Ангел Сладкаров, Надя Ножарова, Коста Райнов, Анета Цанкова, Илия Йосифов, Елисавета Рускова, Стоян Коларов… един творец, свързан както с оперетното, така и с оперното изкуство в България, незаслужено позабравен през годините и напълно непознат за съвременното поколение. Повод да си спомним за него е книгата „Тенорът Стоян Коларов – 1907 – 1964. Страници от живота на един позабравен оперетен артист, триумфирал и на загребска сцена“.

За книгата говориха нейният автор Петър Мавров и проф. Стефанка Георгиева от Тракийския университет. Прозвучаха автентични записи с красивия теноров глас на Стоян Коларов. Бяха показани уникални документи и архивни снимки, откъси от „Изпитание“ на режисьора Хрисан Цанков – първият художествен филм в родната кинематография, където Стоян Коларов играе една от главните роли. Целия филм може да видите тук.

Солистите на Музикалния театър Стефан Петков, Пеньо Пирозов и Богомил Спиров изпълниха арии от репертоара на бележития тенор в музикален съпровод на Вяра Груева.

Накрая Марияна Арсенова, директор на театъра, благодари на присъстващите и ги покани на чаша чампанско.

За представянето на книгата за тенора Стоян Коларов, освен Мила Маврова, беше дошла и друга негова племенничка – Юлия Зидарова. И двете са се посветили на музиката. Тук беше и Ангел Сладкаров, който носи същото име като баща си Ангел Сладкаров – оперетен артист, режисьор, организатор и създател на професионалния оперетен театър в България.

Владимир Дворецки имаше шанса лично да разговаря с проф. Стефанка Георгиева, с която се бе свързал по-рано в интернет по повод нейна статия за хърватския композитор Иван Зайц.

Отляво надясно на снимката са: Юлия Зидарова и Мила Маврова – племеннички на Стоян Коларов, проф. Стефанка Георгиева от Тракийския университет, пианистката Вяра Груева, тенорът Богомил Спиров, Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, тенорите Пеньо Пирозов и Стефан Петков, авторът на книгата Петър Мавров, солистът на Музикалния театър Александър Мутафчийски – сценарист, режисьор и водещ на събитието, Ангел Сладкаров – син на тенора Ангел Сладкаров от Златното поколение на българската оперета

За книгата, посветена на тенора Стоян Мавров, подготвяме отделна публикация.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Гергина и Владимир Дворецки

 

Източник: www.evropaworld.eu