„Галерии Пасифико“ – артистичният търговски център на Буенос Айрес

Публикувано:
17:18ч / 08.12.2018г
Брой прочитания:
373
Брой коментари:
0

„Галерии Пасифико“ (Galerias Pacifico) в аржентинската столица е търговски център, или както вече му казваме – мол. Но това е мол като произведение на изкуството. Разположен е на кръстовище между големите улици „Флорида“ и „Кордоба“. Когато влязох вътре, ми се стори, че се състои от различни сгради, обединени под общ купол с красиви фрески под него. Частите на този архитектурен ансамбъл са свързани във възхитителна хармония помежду си със стъклени стени и ескалатори. Попадайки в мола, имаш усещането, че се намираш покрито патио. Виждат се и балкони. По-късно прочетох, че сградата е била построеняа през 1889 г. с цел там да се продават стоки. Само 7 години по-късно обаче в нея вече се е помещавал Националният музей на изящните изкуства.DSC04578

DSC04583През 1908 г. част от сградата става собственост на британската компания Buenos Aires§ Pacific, откъдето издва и името Galerias Pacifico. Куполът и фреските са създадени през 1946 г. Първото впечатление от мола е, че си попаднал в художествена галерия и то е напълно основателно, защото наред с магазините на горните етажи се намира и културният център „Хорхе Луис Борхес“ с постоянна експозиция за живота и творчеството на писателя и със салони за временни изложби. 

Артистична атмосфера на центъра придават и водоскоците в централната му част.

Магазините са каквито сме виждали и в нашите молове – продават се дрехи, храни и всичко, за което се сетите. Разбира се, всеки турист може да намери и типични латиноамерикански сувенири, като чаши за мате. 

DSC04587DSC04590Беше ми интересно да надникна в гастронома, където на специални рафтове бяха изложени стоки от Патагония. Като малки, когато искахме да определим нещо като неразбираемо, казвахме, че е на патагонски. Така че патагонските продукти по косвен начин ми напомниха за детството ми. На най-долния етаж, както е обичайно, има ресторанти, включително и аржентински вариант на Макдоналдс – Mostaza, но със сигурност, с по-качествено месо…

По време на военната хунта, която управлява Аржентина от 1976 до 1983 г. Galerias Pacifico са превърнати в място за мъчения на несъгласните с режима. През 1989 г. са обявени за национален исторически паметник. 

На снимката вдясно може да видите как изглежда вечер отвън.

Още снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu