Кафене „Тортони“, Буенос Айрес

Публикувано:
17:41ч / 07.12.2018г
Брой прочитания:
563
Брой коментари:
0

В кафене „Тортони“ отидохме още през първия ни ден в Буенос Айрес, веднага след разходката из града с туристическия автобус. Бяха ни казали, че трябва предварително да си запазим места, но ние просто се подредихме на опашката от 30-ина човека, изчакахме търпеливо реда си и попаднахме в едно от най-известните кафенета на аржентинската столица. Открито е през 1858 г. от френски емигрант. Наречено е „Тортони“ на името на популярно парижко кафене от XIX в. и е в типичния стил Fin du siecle. Първоначално се е намирало на друго място на улица „Ривадавиа“, после се премества.там, където се намира и до днес.

През годините е претърпяло различни реконструкции, като през 1898 г. е отворен централният му вход към прочутия булевард „Май“ – Avenida de Mayo – и това е настоящият му адрес. Непосредствено до него е Световният музей на тангото, а на тротоара пред самото кафене „Тортони“ може да прегърнете през рамо скулптурната фигура на Орасио Ферер (1833-2014 г.), писател, поет, историограф на тангото и редовен посетител на кафенето. Тук е имал своя маса Хорхе Луис Борхес. Сред редовните посетители е бил певецът и композитор Карлос Гардел, вдъхновеният изпълнител и създател.на танго музика. Идвали са много световно известни личности: Алберт Айнщайн, Федерико Гарсиа Лорка, Артур Рубинщайн… Спомените за всички тях се пазят и досега и кафенето до голяма степен прилича на музей, макар че атмосферата му е като във всяко подобно заведение.

Организацията в кафенето е перфектна: двама служители стоят на входа и питат всеки посетител дали е дошъл за кафенето или за танго вечерта и посочват къде да се седне. Ние бяхме отишли само за кафе и местни сладкиши. Поръчахме си чурос и медиалуна. Чуросите се нещо като сухи тулумбички, а медиалуна, което ни звучеше като типичен аржентински специалитет, се оказа обикновен кроасан. След като се насладихме на кафето и сладките, се разходихме из кафенето. Снимахме се край масата на Борхес, където има три скулптурни фигури: неговата, на Карлос Гардел и на поетесата Алфонсина Сторни (1892-1938 г.), също редовна посетителка на „Тортони“.

Някога в кафенето е свирел оркестър. Днес на издигнатата кръгла платформа, където са се разполагали музикантите, има маси. В заведението е имало и бръснаро-фризьорски салон, който сега съхранява голяма част от музейната сбирка на „Тортони“. В кафенето може да се намери и безплатният вестник „Diario del viajero“ – Всекидневник на пътешественикка – 8 страници с богата информация за културните събития в аржентинската столица. Особено ни хареса един от плакатите на входа на кафене „Тортони“: „Това е едно от 500 желани места в Буенос Айрес.“ Т.е. това място е прекрасно и уникално, но градът може да предложи още 499 не по-малко привлекателни. Звучи далеч по-далновидно като реклама на самия град, отколкото: „Такова място няма да намерите никъде другаде!“

Още снимки от кафене „Тортони“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu