Германски принос за дуалното професионално обучение у нас

Публикувано:
07:19ч / 18.06.2015г
Брой прочитания:
125
Брой коментари:
0

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви пред Общото събрание на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) на 16 юни т.г. в София, че би могло да се търси финансиране на добрите практики в дуалното професионално образование по програма „Човешки ресурси“ на Европейския съюз. 

В рамките на Общото събрание на ГБИТК заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изтъкна необходимостта от реформи в съдебната система, в социалната система, в здравеопазването и образованието. На апела на почетния президент на ГБИТК Бертрам Ролман за подкрепа на проекти като новосъздадения към камарата клъстер „Дуално професионално обучение“ чрез средства по европейските програми за развитие на човешки ресурси вицепремиерът отговори: „До средата на годината ще тръгнат още няколко програми. По тях бихме могли, и отговорът ми е утвърдителен, да потърсим финансиране, за развитие, за налагане на добрата практика на дуалното образование и на обучението. Готов съм да обсъдим под каква точно форма – дали ще бъде в отделен проект – за какви точно дейности, като средства за това нещо ще бъдат предвидени.“

Ивайло Калфин оцени, че германският бизнес вече инвестира в създаването на клъстера, включително и финансово, и подчерта, че дуалното обучение не бива да се схваща като вид социална политика, а като дейност, в която всички участници могат да получат перспектива. В речта си пред представители на фирми членове на ГБИТК вицепремиерът изтъкна ролята на дуалното обучение като инструмент за справяне с безработицата и липсата на квалифицирана работна ръка и допълни: „В европейския общ пазар трябва да се борим за конкурентоспособността на българската индустрия и на българските работодатели“.

Мениджърът на клъстера „Дуално професионално обучение“ към ГБИТК Максимилиан Ерхард представи дейността на клъстера, който стартира на 1 януари 2015 г. Проектът на ГБИТК е уникален в рамките на световната мрежа на германските външнотърговски камари. Чрез изграждането на образователния клъстер камарата подкрепя фирмите при намирането на квалифицирани специалисти за тяхната дейност.

Тим Курт (Аурубис България), новият президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара
Тим Курт

Общото събрание на ГБИТК избра Тим Курт (Аурубис България), Александър Миланов (БМВ Фертрийбс ГмбХ-клон България) и Кай Янц (Вурст Майстер) за членове на управителния съвет. Управителният съвет има 13 членове. Членове на управителния съвет на ГБИТК са още вицепрезидентите на ГБИТК д-р Мая Найденова (ИнтерГест) и Рамон Харпс (РАП Системс България), главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, Екехард Нойрайтер (АББ България), Валентина Диканска (БАСФ), д-р Хорст Щюер (Б.Браун Медикъл),  Милена Драгийска-Денчева (Лидл България), Емилия Царева (Прокредит Банк България), Станислав Петков (Спарки Груп) и Георги Атанасов (Фесто Производство). 

Тим Курт (Аурубис България) е новият президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара

Делегатите на Общото събрание се сбогуваха с досегашния президент на камарата д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер (Луфтханза Техник София). В словото си посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман благодари на ГБИТК и на д-р Хьобен-Щьормер за съвместната работа: „Постът на президент на камара е почетна длъжност, която не носи само почит, а и допълнителна работа, изисква голяма ангажираност“.

Автор: Невена Драгостинова

Връзки с обществеността

 Още за Германо-Българска индустриално-търговска камара в сайта ни:

Български инвестиции в Германия? Защо не?

Източник: Германо-Българска индустриално-търговска камара