Голямо испанско отличие за Къдринка Къдринова

Публикувано:
07:37ч / 26.02.2020г
Брой прочитания:
897
Брой коментари:
0

На вълнуващо тържество в резиденцията си в София на 25 февруари 2020 г. испанският посланик Н.Пр. Алехандро Поланко връчи на журналистката и писателка Къдринка Къдринова голямото испанско отличие Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги.

DSC05995 13 Високото отличие й е присъдено с указ на крал Фелипе Шести, издаден на 19 юни 2017 г.

Всеки, който познава Кърдинка, знае колко заслужена е тази награда. В продължение на 16 години тя работи всеотдайно като председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), а в журналистическите си материали показва задълбочено познание и съпричастност към ставащото в Испания и Латинска Америка. Това беше подчертано и от Н.Пр. Алехандро Поланко, който заяви, че едва ли има български журналист, писал толкова много за испаноезичния свят. Посланикът изтъкна, че с това награждаване започват културните събития, посветени на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания, която се отбелязва тази година. Преди да пристъпи към връчването на голямото отличие той прочете кратка справка за професионалния път на Къдринка Къдринова: 

Родена е в Рим, Италия, през 1958 г. Завършила е Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” през 1981 г. Работла е като журналист международник във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега” и „Монитор”. В продължение на десет години е била зам.-главен редактор на седмичното списание „Тема”, спряло да излиза през 2015 г. Работила е за кратко и като редактор на международните новини в програма „Хоризонт” на БНР. От 2016 г. Къдринова е коментатор на „Барикада” и едновременно с това отговорен редактор на сайта на СБЖ. Авторка е на три книги – „Под небето на Матагалпа”, „Романси в глобално кърваво” и „Виетнам – феникс и дракон”. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носителка е на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди, а също така на държавни отличия на Виетнам и Куба – всяка от тези страни й връчва свой орден „Дружба” съответно през 2010 и 2012 г.

В церемония по награждаването се включи зам.-посланикът Емилио Рамос Хара. Присъстваха ръководителят на Образователния отдел към посолството на Испания Анхел Сантамария Барнола, директорката на Институт „Сервантес” в София Мария Луиса Сантос, почетният консул на Колумбия и кореспондент на испанскя в. „АВС” у нас Рафаел Алварадо, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, членове на СИЖБ, членове на СИЖБ, сред които Бойко Василев от БНТ (носител на същия орден), Савина Спасова от БНР и Гергина Дворецка от сайта „Европа и светът”, д-р Лиляна Табакова (носителка на същия орден) и проф. Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика към СУ „Св. Кл. Охридски”, Магда Ганчева от МВнР, екипът на сайта „Барикада”. До Къдринка в този щастлив момент беше и част от нейното семейство – съпругът й Любомир Николов и дъщеря им Кристина.

При получаването на ордена Къдринка, трогната до сълзи, сподели:

„Винаги съм влагала сърцето си в моята журналистическа работа, която приемам като кауза. И съм привнасяла в нея ценности и стремежи, с които са ме вдъхновявали хора, събития, процеси, примери от Испания и испаноезичния свят – винаги по-топъл и по-близък до чувствителността и поривите на българите от други, по-прагматични култури. Гражданската активност, солидарността, отстояването на социалната справедливост и на демократичните права, върховенството на закона, свободата на словото, предизвикателството да се надвие безотговорността по глобални въпроси като войните, неравенствата, бедността или климатичните промени – това са трасиращите пътеки, по които испанското общество напредва така емблематично в годините на своя преход, а и днес също, търсейки решения за съвременните проблеми. Много ми се иска този опит да продължава да е ориентир за България, особено в противоречиви периоди, като онзи, през който преминаваме в момента”.

В словото си при награждаването тя отдели специално място и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, идеята за което се роди през 2003 г. именно в посолството на Испания. Целта на групата ентусиасти тогава беше“да обединим нашата обща обич към езика, културата, чувствителността и етиката на тази магнетична вселена – испаноезичния свят, толкова харесван и толкова сърдечно приеман в България” – каза Къдринка Къдринова.

142aТя завърши с думите: „Бях на 20 години и следвах журналистика, когато гледах легендарния испански филм „Сами след полунощ”, сниман през 1977-а и дошъл на нашите екрани през 1978-ма (годината на окончателната демократизация на Испания след франкистката диктатура с приемането на действащата и досега конституция – б. р.). И до днес помня думите на героя на Хосе Сакристан – радиоводещ, който се обръща към своята аудитория така: „Хайде да се борим за онова, за което вярваме, че трябва да се борим – за свободата, за щастието, за каквото и да е друго. Трябва нещо да направим, нали? Все за нещо трябва да послужи тази промяна, казвам си. Ами давайте, хайде да променим живота!” Ето за тази мисия на журналиста с честна съвест и със стремеж към хуманна промяна ще ме вдъхновява и връченият ми сега Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги”.

Пълния текст на словото й публикуваме отделно.

Екипът на фондация „Европа и светът“ сърдечно поздравяваме Къдринка за заслужената награда!

Повече снимки от събитието може да видите тук.

 

Източник: www.evropaworld.eu