„Горчивата история на Андрей Горенко“, брат на Анна Ахматова

Публикувано:
13:59ч / 07.01.2020г
Брой прочитания:
348
Брой коментари:
0

През февруари 1920 г. първите страници на атинските вестници съобщават за „двойно самоубийство на двойка съпрузи руснаци“. Става дума за Андрей Горенко и съпругата му Мария, намерили убежище в Гърция като емигранти през 1919 г., за да избегнат бурята на болшевишката революция и бушуващата Гражданска война.

gorenkoГоренко е с руско благородно потекло, блестящо образован елинист, храни пиетет към гръцката култура, и е брат на голямата руска поетеса Анна Ахматова (1889-1966). Горенко е истинската фамилия на Ахматова. Снимката му, която може да видите вляво, е публикувана от атинския вестник „Прото тема“, тоест, „Тема на деня“ (www.protothema.gr) в статия, озаглавена „Трагичната връзка на Анна Ахматова с Гърция“.

Според публикация в електронното издание на вестник „Елефтеротипия“ (http://www.enet.gr), резултат от проведено от техен екип изследване в ежедневния печат от онова време показва, че Горенко е имал и гръцки произход, прадядо му е бил критянин на име Героспатиас – според достоверни сведения от известния гръцки поет Павлос Нирванас изнесени във вестник „Естия“.

От опита за самоубийство със свръхдоза морфин – фатален за съпруга й Андрей, ще оцелее съпругата му Мария, която е откарана в болница и там става ясно, че е бременна. Андрей Горенко младши ще се роди след смъртта на баща си Андрей и ще бъде записан като натурализиран гръцки гражданин. Той никога не узнава трагичната история на своите родители, служи в гръцките военновъздушни сили като старши офицер, а след Втората световна войната като директор на Военновъздушната академия, до смъртта му през 1976 г., откроявайки се като деен и виден член на следвоенното атинско общество.

Сложната и трагична история е разплетена през 2008 г. по повод броя на сп. „Планодион“ посветен на Анна Ахматова – поетът и издател Янис Патилис и литературният изследовател Йоргос Зевелакис изваждат на бял свят неизвестни подробности. Сътрудничката на списанието, писателка и художничка Иро Никопулу открива през 2009 г. семейния гроб на Горенко в Първо атинско гробище (атинския аналог на „Пер Лашез“ и аржентинското „Риколета“, музей на траурни скулптурни композиции на открито, където са погребани най-видните личности на Гърция). Откритията предизвикват силно впечатление, особено в Русия. Класическият филолог, авторка и преводачка, председателка на Културния център „Avantgarde“ Евгения Кричевская, която живее и работи в Атина, предава в Музея Анна Ахматова семейните реликви предоставени от Лия Косара-Горенко, вдовицата на Андрей Горенко младши. На 29 септември 2009 г. във вечерната си информационна емисия руският канал TV 100 в Санкт Петербург излъчва пространен репортаж по темата. Оползотворявайки събрания материал, режисьорът и поет Лефтерис Ксантопулос създава документалния филм „Горчивата история на Андрей Горенко“ за предаването „Паратиритис“ излъчвано по Гръцката национална телевизия ЕРТ. Филмът е показван нееднократно и е награждаван в Гърция и в чужбина.

Списание „Планодион“ става инициатор за спасяването на запустелия гроб на брата на Ахматова Андрей Горенко, като отправя призив от страниците си мястото да бъде обявен за атински паметник.

Здравка Михайлова

Атина

Източник: www.evropaworld.eu