Мароканско отличие за фондация „Европа и светът“

Публикувано:
12:42ч / 06.01.2020г
Брой прочитания:
563
Брой коментари:
0

На 3 януари Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, беше домакин в резиденцията си на първия Дипломатически културен салон, организиран от Съвета на мароканските жени по света и мароканското посолство в София. Съорганизатори на събитието бяха Съветът на мароканците, живеещи в чужбина, и фондация Хасан II на мароканците, живеещи в чужбина в сътрудничество със Съюза на българските писатели, сайта „Дипломатически спектър“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Темата на Салона беше „Жените и тяхната роля в дипломатическите и културните отношения по света“. По този повод в София бяха поканени 6 изявени мароканки с постижения в литературата, изкуството, преподавателската и научна дейност, сред които беше Надя Якин, поетеса и журналистка, председател на Съвета на мароканските жени по света. По време на събитието те участваха във връчването на отличия от името на тяхната организация на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи за активната й дейност като посланик на Кралство Мароко, както и на български политици, писатели и хора на изкуството, работещи за развитието на културните връзки между народите ни.

1Сред отличените българи беше и Гергина Дворецка, журналистка, поетеса, председател на фондация „Европа и светът“. Тя получи плакет на Съвета на мароканските жени по света. Отличието й беше дадено по препоръка на Н.П. г-жа Мидауи за организирането на две вечери на мароканската поезия в София и за публикациите й, посветени на Мароко на сайта www.evropaworld.eu, на който е главен редактор. Отличието й връчи г-жа Фузиа Ал Джайдани, художничка, съветник в Съвета на мароканките по света, председател и член на няколко граждански организации, Посланик на мира и добрата воля.

 Първата Вечер на мароканската поезия в България, се състоя на 1 юни 2018 г. по идея на фондация „Европа и светът“ и беше организирана съвместно с посолството на Кралство Мароко в България с изключителното съдействие на посланик Закиа Ел Мидауи. Като съорганизатор на събитието се включи тогава и ръководената от Надя Якин Мароканско-германската асоциация за култура и интеграция.

Големият интерес, който предизвика първата Вечер на мароканската поезия в България стана причина фондация „Европа и светът“ и посолството на Кралство Мароко да организират второ такова събитие в София на 20 ноември 2018 г.

По време на двете поетични вечери бяха прочетени стихове от съвременни марокански поети в превод на български. Стихотворенията от арабски преведе поетът и преводач Хайри Хамдан, който също получи плакет по време на първия Дипломатически културен салон, а преводите на мароканска поезия, писана френски език, направи Гергина Дворецка.  

По-подробна информация за събитието на 3 януари 2020 г. може да прочетете на сайта ни:

Първи дипломатически културен салон в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи

Активистки на Съвета на мароканките по света бяха в София

Сродни публикации:

Първата Вечер на мароканската поезия в България

Втора вечер на мароканската поезия

Вечер на мароканската поезия в клуб „Журналист“

Стихове от марокански поети

Стихове от марокански поети – втора част

Източник: www.evropaworld.eu