Първи дипломатически културен салон в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи

Публикувано:
12:04ч / 08.01.2020г
Брой прочитания:
994
Брой коментари:
0

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, беше домакин в резиденцията си на първия Дипломатически културен салон, организиран от Съвета на мароканките по света и Мароканското посолство в София на 3 януари 2020 г. Съорганизатори бяха Съветът на мароканците, живеещи в чужбина, и фондация Хасан II на мароканците, живеещи в чужбина в сътрудничество със Съюза на българските писатели, Сдружение 21 век, сайта „Дипломатически спектър“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Събитието премина под почетния патронаж на Симеон Сакскобургготски.

Съветът на мароканките по света, в партньорство с мароканските консулски и дипломатически мисии, акредитирани в чужбина, организира този салон, за да създаде място за диалог и обмяна на опит между дипломати, политици,  и представители на културата, изкуството, науката, спорта с цел укрепване на отношенията между Мароко и другите страни, в които Кралството е представено на дипломатическо и консулско равнище. Дипломатическият културен салон дава възможност за установяване на партньорства между Съвета на мароканките по света и институциите, правителствени или неправителствени, на други държави за бъдеща съвместна дейност.

Темата на първия Салон, който се проведе в София, беше „Жените и тяхната роля в насърчаването на  дипломатическите и културните отношения между държавите“. По този повод бяха поканени шест изявени мароканки с постижения в литературата, изкуството, преподавателската и научната дейност. Сред тях беше Надя Якин, журналистка, поетеса, председател на Съвета на мароканките по света. Тя гостува за първи път в България през 2018 г., за да участва в първата Вечер на мароканската поезия в България, организирана по идея на фондация „Европа и светът“ съвместно с посолството на Кралство Мароко в България с изключителното съдействие на посланик Закиа Ел Мидауи. Като съорганизатор на събитието се включи тогава и Мароканско-германската асоциация за култура и интеграция, ръководена от Надя Якин. Стихове на Надя, както и на четирима други марокански поетеси и поети, пишещи на арабски, преведе поетът Хайри Хамдан, а творбите от петима марокански поети франкофони бяха в превод на Гергина Дворецка, поетеса и председател на фондация „Европа и светът“.  Големият интерес, който предизвика първата Вечер на мароканската поезия в България стана причина фондация „Европа и светът“ и посолството на Кралство Мароко да организират втора мароканска поетична вечер в София.

Неслучайно Надя Якин е решила да организира първия по рода си Дипломатически културен салон именно в София, където Мароко има толкова деен и подкрепящ културното общуване между народите посланик в лицето на Н.Пр. Закия Ел Мидауи. По време на събитието на 3 януари Надя Якин й връчи специалното отличие под формата на златна звезда „Жена дипломат и интелектуалка“ от името на Съвета на мароканките по света за активната й дейност като посланик.

122-SBP-S.E.WhatsApp Image 2020-01-06 at 18.52.31Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов поднесе на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи голям букет и почетен плакет от Съюза на българските писатели за приноса й за българо-мароканското литературно сътрудничество.

От своя страна, той получи плакет от Съвета на мароканските жени по света и картина от марокански художник.

Бяха връчени отличия и подаръци и на други българи, работещи за развитието на отношения между двете ни страни.

Картини от марокански художници получиха: евродепутатите Илхан Кючюк и Цветелина Пенкова, бизнесменът Борис Редански, спонсор на Нов български симфоничен оркестър, на който Н.Пр. Закия Ел Мидауи е основен меценат, както и доктор Алаеддин Зауи, член на българо-мароканската общност в България, който успешно се е интегрирал в страната ни.

Плакети от Съвета на мароканските жени по света бяха връчени на: поета и преводач Хайри Хамдан, Екатерина Павлова, председател на Сдружение 21 век и главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“, Гергина Дворецка, поетеса, председател на фондация „Европа и светът“.

Н.Пр. Закиа Ел Мидауи и Хайри Хамдан раздадоха подаръци от името на Мароканското посолство в София на българските писатели и поети: Здравка Евтимова, Анжела Димчева, Аксиния Михайлова, Димитър Христов, Златомир Коларов, Петър Андасаров.

Подаръци от посолството получиха и Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, и Елина Топалска, хореограф на танцовата група Софистик-живо.

Надя Якин, председател на Съвета на мароканските жени по света, и председателят на СБП Боян Ангелов подписаха документ за сътрудничество между двете организации.

Последва ревю на марокански кафтани, музикална програма с участието на танцова група Софистик-живо, певците Александър Александръв-Алекс и Поли Паскова, както и томбола с награди – произведения на марокански майстори занаятчии.

Накрая участниците в Салона имаха удоволствието да опитат марокански ястия.

Следващото издание на Дипломатическия културен салон се предвижда да бъде проведено в посолството на Кралство Мароко в Делхи, Индия.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук .

Сродни публикации на сайта ни:

Мароканско отличие за фондация „Европа и светът“

Първата Вечер на мароканската поезия в България

Втора вечер на мароканската поезия

Вечер на мароканската поезия в клуб „Журналист“

Стихове от марокански поети

Стихове от марокански поети – втора част

 

Източник: www.evropaworld.eu