Гръцко издание на автобиографичната книга на Симеон Саксккобургготски

Публикувано:
07:42ч / 24.09.2019г
Брой прочитания:
360
Брой коментари:
0

На 12 септември в Атина в историческата сграда на Стария парламент, където днес е подслонен Националния исторически музей, се състоя официалното представяне на гръцкото издание на автобиографичната книга на Симеон Сакскобургготски „Една необикновена съдба“ (изд. „Сиела“, София 2014). Гръцкото заглавие «Ένα πεπρωμένο μοναδικό» предизвестява читателя за уникалността на  житейския път на бившия монарх, министър-председател на България и човек. Премиерата на изданието бе организирана от издателство „Стема„ (гр.: „корона“).  Модератор на проявата бе Панайотис Ризопулос. Встъпителни думи казаха историкът Костас М. Стаматопулос и издателят Константинос Г. Лукас, след това думата взе авторът.

На събитието присъстваха посланици, сред които посланикът на Испания Енрике Вигера Рубио, дипломати от българското посолство, политици, представители на висшия клир, читатели проявяващи интерес към исторически студии, към България, към политическия пейзаж на Югоизточна Европа и мястото, което регионът заема в геополитическите начертания на Европейския съюз и НАТО и др. В последвалата дискусия Димитрис Куркулас, посланик на Европейския съюз в България (2001 – 2006), и Теодосис Георгиу, председател на Гръцката асоциация за атлантическо и европейско сътрудничество, изтъкнаха приноса на Симеон Сакскобургготски, включително и чрез неговите професионални и лични контакти, за присъединяването на България към ЕС и НАТО. Издателството осигури видеозапис на събитието, което бе излъчено с лайф-стриийминг от „Фрикториес.нет“ („ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ.ΝΕΤ“).

Авторитетната електронна медия „Риъл.гр“ (www.real.gr) съобщи за представянето на гръцкото издание на книгата на Симеон Сакскобургготски в публикация със заглавие „Симеон ΙΙ Български: Официално представяне на автобиографията му в Стария Парламент“.

Медията „Авалон“ (www.avalonofthearts.gr) отбелязва, че „Симеон  Сакскобургготски или цар Симеон II на България (род. 1937) е значима българска политическа фигура и царска особа. По време на царуването му в периода 1943-1946 г., тъй като все още е малолетен, монархическото управление се упражнява от регентство. Регенти са чичото на Симеон принц Кирил, генерал Никола Михов и министър-председателят Богдан Филов. През 1946 г. монархията е премахната вследствие референдум, а Симеон е изпратен в изгнание. Завръща се в родината си през 1996 г. Поема отново ролята на водач на нацията след като бива избран за министър-председател на Република България през юли 2001 г. и остава на този пост до август 2005 г.

След 2014 г. Симеон е един от малцината живи политици от времето на Втората световна война, които са били държавни глави. (другият е Тензин Гяцо,  14-тият Далай лама на Тибет), единствената личност, носеща царска титла. Той е и един от едва двамата монарси в историята, оглавили правителство след демократично проведени в условия на републиканско управление избори (другият е Нородом  Сианук в Камбоджа)“.

Атина – София

Здравка Михайлова

Източник: www.evropaworld.eu