Раждането на Съвета на Европа в Страсбург

Публикувано:
10:12ч / 18.09.2019г
Брой прочитания:
278
Брой коментари:
0

От 8 до 13 август 1949 г., след приключването на Втората световна война, в Страсбург е замислена една нова организация на европейския континент. В кметството на града се провежда първото заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

В контекста на френското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и 70-годишнината от създаването на организацията, град Страсбург и Постоянното представителство на Франция в Съвета на Европа пожелаха да възстановят тази историческа среща в присъствието на представителите на 47-те настоящи страни членки на Съвета на Европа, които при създаването му бяха 10.

Освен с реконструкцията на Големия салон във вида, в който е бил по онова време, събитието се отбелязва и с изложба, озаглавена „Европа 1949. Историята е написана в Страсбург“, допълвана от филм с архиви и интервюта за създаването на организацията. Изложбата проследява раждането на Съвета на Европа, домакинството на първото  му заседание в Страсбург през лятото на 1949 г., важните етапи от развитието му, както и основните му постижения.

Тази изложба може да бъде видяна от посетителите на кметството по време на безплатнити визити с екскурзовод в Дните на европейското наследство на 21 и 22 септември.

Във въстановката на събитията отпреди 70 години на 18 септември ще участват кметът на Страсбург, Жан-Батист Мате, посланик и постоянен представител на Франция в Съвета на Европа, и Торбьорн Яглан, генерален секретар на Съвета на Европа. Ще присъства и Мария Пейчинович Бурич, бъдещият генерален секретар на Съвета на Европа, и членове на научния комитет, участвали в реализацията на изложбата.

Програмата включва:

  • Прием на посланици, официални снимки и изказвания
  • Откриване на Големия салон, възстановен идентично на срещата от август 1949 г.
  • Прожекция на документалния филма и откриване на изложбата в присъствието на историци, членове на научния комитет
  • Церемония по връчване на Медала на града на Торбьорн Яглан, генерален секретар на Съвета на Европа

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Strasbourg - Info Presse