Граждански дебат на тема „С или без Шенген?“

Публикувано:
10:10ч / 19.04.2016г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0

Ще продължат ли България и Румъния да бъдат вечните кандидати за присъединяване към Шенгенското пространство? Какво могат да направят Европейският парламент и Европейската комисия, за да се подобри функционирането на Шенгенското споразумение? Какви ще бъдат последиците и финансовите разходи, ако се откажем от Шенгенското пространство? Кой ще плати политическата и икономическата сметка на такъв колапс? Дали си струва да се спасява Шенгенското пространство?

На 19 април, вторник, от 13.30 ч. българско време на сайта на БНР може да проследите гражданския дебат на водещата радиомрежа за новини от ЕС – Евранет плюс, по темата Шенген.
Дебатът ще бъде двуезичен – на български и английски език и се излъчва директно от сградата на Европейския парламент.

Задайте въпрос на участниците в гражданския дебат на тема „С или без Шенген?“ на страницата на събитието във фейсбук https://www.facebook.com/events/146956945701247/

или на страницата на Евранет плюс БНР във фейсбук https://www.facebook.com/EuranetPlusBNR.BG/, като използвате хаштаг  #CitizensCornerEU

Моля, използвайте същия хаштаг, ако напишете пост, туит или споделите нещо допълнително по темата.

В дебата ще вземат участие българските евродепутати:
Андрей Ковачев, от групата на Европейската народна партия (ЕНП, център-дясно), квестор на Европейския парламент, член на Бюрото на Европейския парламент, Илияна Йотова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D, център-ляво), ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, Искра Михайлова, от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), председател на комисията по регионално развитие, Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти (ECR), член на комисията по култура и образование, заместник на комисията по правни въпроси, и Диляна Славова, председател на секция REX (Външни отношения раздел) на ЕИСК (Европейския икономически и социален комитет).

Темата за Шенгенското споразумение, проблеми, функциониране, бъдеще – на тези и още въпроси отговарят и депутатите Ребека Хармс, Германия, съпредседател на групата на Зелените / Европейски свободен алианс, Тимоти Къркхоп, Великобритания, от Европейски консерватори и реформисти (ECR), член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Виктор Негреску, Румъния, от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D, център-ляво), член на комисията по бюджети, както и експертите Лорен Мушел, директор дирекция „Миграция и защита“ към Европейската комисия, Гонсало Лобо Ксавиер –  заместник-председател на ЕИСК (Европейския икономически и социален комитет), отговарящ за комуникация.

#CitizensCornerEU
Още по темата в сайта ни:

Граждански дебат в Европейския парламент за Шенгенското пространство

 

Източник: Euranet Plus BNR