Гватемала, представена в София с изложба и филм

Публикувано:
15:20ч / 04.11.2020г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

Две културни събития, представящи Гватемала, предстоят в София. Те бяха предвидени за месец март тази година, но заради обявената извънредната ситуация, свързана с пандемията от Covid-19, бяха отложени.

На 5 ноември от 18.30ч. в Дом на културата „Красно село“ ще бъде открита фотоизложбата „Гватемала“ при спазване на въведените противоепидемични мерки.

На 18 ноември от 18.30ч. ще се състои прожекцията на игралния филм „Капсули“ на режисьорката Вероника Риедел, създаден през 2012 г. по действителен случай.

Събитията са с вход свободен, но ако посещавате прожекцията, трябва да заявите предварително вашето присъствие в Дома.

Фотоизложбата „Гватемала“ представя пейзажите, емблематичните места на страната, местните жители  и техните обичаи. Снимките, предоставени от Института по туризъм в Гватемала – ИНГУАТ, са от Гватемала Сити, Антигуа, Тикал, езерото Атитлан, Синият кратер в Петен, Чичикастенанго, Хюеутенанго. Град Антигуа Гватемала – Сакатепекес е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1979 г.

Името на Гватемала на езика Науатл означава „място с много дървета“. Местната култура, като част от латиноамериканската, съчетава културата на маите и кастилската. Отличава се с голямо етническо и езиково многообразие.

В продължение на две хилядолетия в Гватемала цивилизацията на маите достига върхове в своето развитие в изкуството, архитектурата, системите за номериране, астрономията, математиката. Едно от достиженията им е йероглифната писменост. Маите са проявявали „екологично мислене“ разбирали са взаимодействието между човека и природата.

Населението на Гватемала възлиза на 16 301 286. Столицата е Гватемала Сити и е най-населеният град в Централна Америка.

Настоящият президент на страната е Алехандро Джаматтей.

Гватемала има Почетното консулство в София от 2014 г. Гватемалският културен център СЕДЕК бе открит през септември 2019 г. и има за цел да популяризира гватемалската култура чрез обичаите й, историята, литературата и древната цивилизация на маите.

Още по темата на сайта ни:

Гватемалският културен център в София

Източник: Почетното консулство на Гватемала в София