Хуманитарната дейност на Малтийския орден в България

Публикувано:
10:26ч / 22.08.2018г
Брой прочитания:
1 459
Брой коментари:
0

За поредна година през това лято по инициатива на Малтийския орден у нас в родопското село Ковачевица беше организирана творческа ваканция за деца в неравностойно положение от центрове за настаняване от семеен тип. Обучение по езда, ориентиране сред природата, оказване на първа помощ и забавни игри с търсене на съкровища заинтригуваха участниците. Този път те бяха от село Дрен и възпитаници на центъра за деца и младежи с увреждания в Гоце Делчев.

Може би не всички знаят, че от откриването на посолството на Суверенния Малтийски орден в София през 2005 г. досега то развива активна хуманитарна дейност в страната ни. От самото начало до днес посланик на Ордена у нас е Н.Пр. Камило Дзуколи, а първи секретар на посолството е известният богослов Богдан Паташев. И двамата работят изцяло на доброволни начала. Посланикът не само не получава заплата, но сам финансира пътуванията си до България – поради ангажираността си като политик в Италия той поделя времето си между Рим и София.

В словото си на традиционния прием по случай празника на Св. Йоан Кръстител, покровител на Ордена, Н.Пр. г-н Камило Дзуколи припомни, че Малтийският орден извършва хуманитарна дейност в над 120 държави по света, а в България е осъществил около 500 инициативи, свързани с болниците, образованието и благосъстоянието в 171 различни селища.

През настоящата година посолството изпрати голямо дарение в Многопрофилната болница за активно лечение в Гълъбово. То включваше системи за анестезия, операционно легло с операционна маса, кувьози – стационарен и транспортен за недоносени бебета, бебешки креватчета и др.

Със съдействието на посланика на Малтийския орден у нас през юли т.г. Aсоциацията на доброволците от Касаджо дари линейка на Многопрофилната болница в Стара Загора.

Н.Пр. Камило Дзуколи лично извършва огромна дарителска дейност у нас и подпомага хиляди страдащи и нуждаещи се хора от цялата страна. През 2017 г. той бе удостоен с орден „Стара планина“ първа степен, който му беше връчен от президента Румен Радев.

От своя страна всяка година Н. Пр. г-н Камило Дзуколи връчва отличия на българи, които имат заслуги в развитието на отношенията между България и Ордена и активно се включват в социални дейности. През  2018 г. с Велик Кръст за заслуги /Croce di Grand’Ufficiale al Merito Melitense/ бе удостоен заместник-министърът на външните работи Тодор Стоянов, с Кръст за заслуги /Croci al Merito Melitense/ бяха отличени д-р Николай Чергаров и Параскева Георгиева, с бронзов медал – доброволката Габриела Минева.

 

Източник: www.evropaworld.eu