Илюстрации за деца: най-доброто от Италия

Публикувано:
20:20ч / 15.06.2016г
Брой прочитания:
624
Брой коментари:
0

От 14 юни до 25 юли изложбата „Илюстрации за деца: най-доброто от Италия“ гостува на Националната галерия „Квадрат 500“. Изложени са над 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратори, наградени на Панаира на детската книга в Болоня. След Мадрид и Берлин и преди да отпътува за Пекин, изложбата пристигна в София. Организирана е от Италианския културен институт и ИЧЕ-Агенция в партньорство с Панаира на книгата за деца в Болоня, с подкрепата на Област Емилия Романя и със съдействието и участието на Национална галерия „Квадрат 500“.

При откриването й изкуствоведката Слава Иванова, директор на галерията, напомни, че на детските илюстрации са посветени още две прояви в рамките на тазгодишния Италиански фестивал в България: творческата лаборатория „Вода, Знак, Цвят – да разкажем истории за картините“, водена от илюстратора Алесандро Сана и насочена към професоналните и обучаващи се илюстратори, както и лабораторията за деца „Трилогия на знака: сърце, дом, корем“.

Деяна Данаилова
Деяна Данаилова

В поздравлението си към организаторите на изложбата Деяна Данаилова, директор „Международно сътрудничество“ в Министерството на културата, направи рамносметката, че през последния месец стана обичайно да приемаме най-доброто от италианската култура: само преди седмица приключи Първият фестивал на италианското кино в България, месец май беше изпълнен с много други стойностни италиански културни прояви, а сега можем да видим най-харесваните италиански илюстрации за деца. „Само след три години България и Италия ще споделят заедно една европейска инициатива – Пловдив и италианският град Матера ще бъдат Европейски столици на културата през 2019 г.. Сигурна съм, че доброто ни сътрудничество, което вече е започнало, ще доведе до създаването на богати програми, включващи всички жанрове на изкуството. Надявам се в тях да намери място и творчеството за деца, защото те са бъдещето ни.“ – каза Деяна Данаилова.

Н.Пр.Марко Контичели
Н.Пр.Марко Контичели

Продължавайки мисълта й, Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия у нас, определи изложбата като инвестиция в бъдещето на децата, защото илюстрациите помагат те да развият своята креативност. Същевременно помагат и на нас, възрастните, да се върнем към детската фантазия, детските мисли и възприемане на света, както и да поддържаме контакта с децата си, да бъдем в постоянен диалог с тях. „Когато чета приказка на дъщеря ми, тя все ме пита: „Какво стана после?“ В такъв случай илюстрациите в книжката много помагат на родителя да обясни историята на детето си.“ – допълни Н.Пр Контичели. Той открои приноса на Италия в областта на детската илюстрация – на последното издание на Панаира на книгата за деца в Болоня бяха представени около 1200 произведения от 70 страни. Една трета от изнасяните в чужбина италиански издания са книги за деца. Изложбата „Илюстрации за деца: най-доброто от Италия“ ще допринесе за сътрудничеството между двете ни страни в тази област.

Чинция Бруно
Чинция Бруно

„През последните години италианските издатели залагат на смели иновативни проекти“ – отбеляза Чинция Бруно, директор на ИЧЕ – Агенцията за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина. Г-жа Бруно даде пример с поредица от детски книги, свързани с операта. За главни герои в тях са взети персонажи от популярни опери. По този начин децата се приближават до оперното изкуство. Забавно е и това, че могат едновременно да четат и да пеят. „Впрочем, началото на изложбите с илюстрации за деца беше поставено преди 50 г. на Панаира на книгата за деца в Болоня. Много от илюстраторите, чиито творби ще видите в София, са започнали творческите си изяви на този панаир.“ – поясни г-жа Бруно.

„За нас е особено важно, че можем да покажем тази изложба в галерия като „Квадрат 500″, защото мястото й е точно в такава културна среда – заяви Марко Моноли, търговски директор на панаира в Болоня. – Трудно е да говорим за култура, предназначена за деца, защото самото понятие култура може да се стори малко скучно от детска гледна точка. Всъщност не е така и на изложба като тази могат да се срещнат представите за света на възрастните и на децата. Ще имате възможност да видите произведенията на 18 изтъкнати италиански илюстратори и да се потопите в безкрайно много различни светове. Ще се убедите, че илюстраторът не просто преразказва чрез рисунка думите на автора, а им вдъхва живот и ги обогатява. Опитайте се само да си представите какво би била една детска книга без илюстрации – тя няма да е така хубава и интересна.“  – заключи Марко Моноли.

Луиджина Педди
Луиджина Педди

Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, обърна внимание на различните техники, използвани в илюстрациите: акварел, колаж, маслени бои, дори дигитална обработка. „Ежедневно сме бомбардирани от толкова много изображения и към илюстрациите за деца трябва да се подхожда с повече въображение, което са направили илюстраторите, представени тук.“

Алесандро Санна
Алесандро Санна

Един от тези илюстратори, Алесандро Сана, също присъстваше на откриването на изложбата. Той призна, че като 20-годишен е мечтаел да се занимава с живопис. „Илюстрацията се смята от мнозина за второстепенно изкуство. Постепенно обаче си дадох сметка, че в живописта създаваш картини, които се окачват на стената, не можеш да ги пипнеш, възприемаш ги само с очите. По стечение на обстоятелствата започнах да работя с деца и да правя илюстрации. Осъзнах, че създавам рисунки, които могат да бъдат взети в ръце, и през всички последвали години се посветих на това. Книгите с илюстрации можете да носите навсякъде със себе си – в леглото, в банята, на плажа.“

Алесандро Сана проведе на 15 юни творческата лаборатория за илюстратори „Вода, Знак, Цвят – да разкажем истории за картините“. 

Със сигурност не само на децата ще бъде интересно да видят изложбата с италианските илюстрации. Родителите им също биха полюбопитствали как съвременни творци пресътворяват в образи познатите приказки от тяхното детство. За мен беше интересно да видя интерпретациите на „Пинокио“ от Сара Фанели, „Дивите лебеди“ и „Жабокът принц“ от Ариана Вайро, „Приказките от 1001 нощ“ от Лоренцо Матоти… Вярно е, че в представите ми все изникваха илюстрациите, които неизменно свързвам с детството си, но признавам, че и тези ми харесаха. Силно впечатление ми направиха вълшебните същества на Анна и Елена Балбусо, както и техният портрет на Чосър, съставен от няколко човешки лица. В изложбата откриваме и съвременни приказки, като тази на Роберто Иноченти „Пред къщичката на баба“, в която къщичката е каравана със стърчащ кюнец и сателитна чиния на покрива. Има и илюстрации на книги, които явно са насочени към юношите, а не към малките деца, като „Нестабилни сърца“ от Гуидо Скаработоло.

Във фотоалбума към тази статия, освен от откриването на изложбата, представяме и снимки на някои от представените в нея илюстрации. Може да направите сравнение с тези от книжките във вашето детство. Ако сте заинтригувани, отбийте се през следващите дни в галерия „Квадрат 500“!

Още снимки от изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu