Писателката Йоана Първулеску посети София и Пловдив

Публикувано:
01:13ч / 16.06.2016г
Брой прочитания:
221
Брой коментари:
0

Най-голямата румънска писателка Йоана Първулеску беше в България, за да представи преведените вече и у нас нейни романи „Животът започва в петък” и „Бъдещето започва в понеделник”, с които тя привлече вниманието на критиката и читателите не само в родината си. За „Животът започва в петък” й бе присъдена Наградата на Европейския съюз за литература през 2013 г. „Когато пишеш на малък език като български или румънски – заяви самата Първулеску, – трябва да си два пъти по-добър, за да успееш.”

Гостуването на румънския автор у нас включваше срещи с читатели в Пловдив – в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете”, и в София, в литературен клуб „Перото”. Йоана разказа за начина, по който пише, за литературните първоизточници, които използва, за своите вдъхновения.

Сред писателите, които румънският автор чете и уважава, са и двама българи. Единият е Павел Вежинов, с чиято книга „Бариерата” се сблъсква още като малка. През последните години пък в истинско откритие за нея се превръщат Емил Андреев и неговата „Стъклената река”. Сред другите литературни вдъхновения на Първулеску е например безсмъртният роман на Булгаков „Майсторът и Маргарита”.

Любопитно е, че докато „Животът започва в петък” на Йоана Първулеску има вече дванадесет превода на други езици, втората книга – „Бъдещето започва в понеделник”, е преведена първо на български. Двата романа (превод на Христо Боев) са включени в поредица на издателска къща „Персей” в рамките на програма „Творческа Европа”.

Йоана Първулеску е професор по литература в университета „Букурещ” и писател. Превеждала е от немски и френски език. Съавтор е и на учебници по румънски език и литература. „Животът започва в петък” е публикувана през 2009 г. Три години по-късно излиза и „Бъдещето започва в понеделник”. Героите на Първулеску се впускат в пътешествие през времето и заживяват в деветнайсети век. „Използвах много документи – разказа Първулеску, – и ги смесих с измислица. Дори се гордея с факта, че има много критици, познавачи на епохата, които не могат да различат измислицата от реалността в книгите ми.”

Според журналисти и критици, прочели вече двете книги на Първулеску, те са най-доброто от балканските литератури, преведено на български през последните двайсет години. Увлекателният им сюжет с много обрати, истински детективски разследвания и интригуващи действителни събития провокират вниманието на всякакъв тип читатели.

Още по темата в сайта ни:

„Животът започва в петък“ направи писателката Йоана Първулеску европейска звезда

Източник: ИК "Персей"