„Индия ала прима“ в галерия „Сердика“

Публикувано:
12:47ч / 01.12.2016г
Брой прочитания:
167
Брой коментари:
0

На 1 декември 2016, четвъртък, от 18:00 ч. в галерия „Сердика” се открива общата изложба „Индия ала прима“, която представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев. Изложбата е посветена на 70-годишнината от независимостта на Индия и е резултат от едноименния българо – индийски проект, организиран от Индологическа фондация „Изток Запад“, Дом на културата „Сушма“ в Индия и Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с любезната подкрепа на Посолството на Република Индия в София. Колекцията от картини, рисувани под покрива на света – Хималаите, ще бъде представена от художествения критик проф. Чавдар Попов.

Специално за откриването на изложбата „Индия ала прима“ на 1 декември в галерия „Сердика, част от новото културно пространство на Женския пазар, присъстващите ще имат възможност да чуят индийска музика на живо и песента на Тория „Себе си“, създадена под покрива на света – Хималаите, по време на реализацията на проекта „Индия ала прима“. Със песента си младата изпълнителка призовава хората да бъдат себе си, да се замислят, да се открият отново, за да отстояват ценностите и идеите си, независимо от трудностите и обстоятелствата.

В рамките на изложбата „Индия ала прима“ до 31 декември т.г. „Пазари Възраждане“ ЕАД  и галерия „Сердика“ предвиждат няколко събития.

Проектът „ Индия ала прима “

Преди точно една година четиримата художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в център „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията – акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците – това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.

Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на тази необикновена страна – Индия. Изображения на ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това Свято място се появяват с невероятна лекота върху белия лист, като че ръката на художника е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.

Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но всички са обединени от акварелната техника ала прима. Тя отразява най–достоверно чувството вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.

Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела.  Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.

Изложбата „Индия ала прима“ е едно второ споделяне… вече не с  листа, а с публиката.

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите снимки от Световния ден на йога в НДК, където бяха показани и картини от „Индия ала прима“.

 

Източник: Галерия "Сердика"