Индия – домакин на втората среща на върха на Гласът на глобалния юг

Публикувано:
13:19ч / 20.11.2023г
Брой прочитания:
133
Брой коментари:
0

Индия беше домакин на втората среща на върха на Гласът на глобалния юг (VOGSS 2.0) в петък, 17 ноември 2023 г. във виртуален формат в качеството си на президент на Г-20. Основната тема на VOGSS 2.0 беше „Заедно, за израстването на всички, с доверието на всички“. Встъпителната среща на върха на VOGSS се проведе на 12-13 януари 2023 г. като инициатива, вдъхновена от визията на министър-председателя на Индия, Нарендра Моди за „Развитие за всички, с доверието и усилията на всички“. Тя събра страните от Глобалния юг, за да споделят своите перспективи и приоритети на обща платформа.

Втората VOGSS имаше за цел да сподели със страните от Глобалния юг ключовите резултати, постигнати на различни срещи на Г-20 по време на индийското председателство. Бяха обсъдени предизвикателствата, породени от глобализираното развитие. Освен това срещата на върха послужи като платформа за обсъждане на начините, по които страните от Глобалния юг биха могли да поддържат инерцията, генерирана от 1-вата VOGSS и срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, за постигане на нашите споделени стремежи за приобщаващ и справедлив световен ред и темата на сесията на министрите на околната среда на 2-рия VOGSS беше „Устойчиви решения за устойчивост и финансиране на климата“.

Министърът на околната среда и физическото планиране на Република Северна Македония г-жа Кая Шукова говори на сесията на министрите на околната среда на VoGSS 2.0 и сподели перспективите и приоритетите на своята страна по отношение на предизвикателствата от изменението на климата и енергийната сигурност. Тя подчерта ангажимента на Северна Македония и страните от региона на Западните Балкани към изпълнението на Зеления дневен ред за Западните Балкани чрез приемане на разумни и научно обосновани политики и амбициозни цели в партньорство с всички заинтересовани страни, включително бизнеса, гражданското общество и широката общественост. Тя подчерта, че политиките в областта на климата трябва да се провеждат в съответствие с принципа за справедлив преход към климатична неутралност и в тясно сътрудничество с различни партньори на национално, регионално и глобално ниво.

Вторият VOGSS беше структуриран в 10 сесии, занимаващи се с важни въпроси, пред които са изправени развиващите се страни, а именно: подготовка на човешките ресурси за бъдещето, финансиране на ориентирано към хората развитие, устойчиви решения за устойчивост на климата и финансиране на климата, достъпен и приобщаващ енергиен преход за устойчиво развитие, решения от Глобалния юг за единно здраве и устойчиви вериги за доставки. Встъпителните и заключителните сесии се проведоха на ниво държавен / правителствен ръководител и техен домакин беше министър-председателя на Индия г-н Нарендра Моди. Темата на встъпителната сесия на лидерите беше „Заедно, за растежа на всички, с доверието на всички“, а тази на заключителната сесия на лидерите беше „Глобалния Юг: Заедно за едно бъдеще“.

Целта на 2-рата среща на върха на Гласът на глобалния юг беше да се гарантира, че ключовите идеи и предложения, произтичащи от членовете на развиващия се свят, също ще информират обсъжданията на следващата виртуална среща на върха на Г-20, на която ще бъде домакин Индия на 22 ноември 2023 г.

Източник: Посолство на Индия в София