Марио Йоцов отново събра приятелите си на концерт по случай 20 г. от тази инициатива

Публикувано:
18:33ч / 20.11.2023г
Брой прочитания:
248
Брой коментари:
0

На снимката: Марио Йоцов благодари на участниците в концерта; на сцената са Академичен хор „Света Параскева“ с диригент д-р Галина Луканова (вляво), цигуларката Незиха Ибишева и виолончелистът Боян Цонев

Младият композитор и пианист Марио Йоцов за пореден път събра приятелите си на сцената и сред публиката за впечатляващ концерт с инструментални и вокални творби, който се проведе на 18 ноември в столичната зала Сити Марк Арт Център.

Поводът бе 20-годишнината от първия концерт „Марио Йоцов и приятели“, който той е организирал още като ученик. Марио композира от 15-годишна възраст, като в творчеството му преобладават произведенията за пиано. В своите концерти той дава възможност за изява на свои приятели, които пеят и свирят на всякакви инструменти и във всякакви жанрове. Така стана и по време на проявата на 18 ноември т. г., която привлече стотина зрители, въпреки силната конкуренция на Нощта на театрите в същия ден.

Свири Марио Йоцов

Както си му е редът, Марио започна концерта, като изпълни две свои композиции за пиано. След това той остана на рояла в продължение на близо три часа и половина, акомпанирайки всеотдайно изпълненията на своите приятели вокалисти и инструменталисти, някои от които – за първи път на сцена. Марио представяше изпълнителите по интересен начин, като не пропускаше да спомене откога познава всеки от тях и в какви съвместни проекти участват. Част от тях са се включвали и в предишни негови концерти. Марио обаче е богат на приятели и представи на публиката други лица, за които досега не сме писали, но заслужават да бъдат запомнени. Една от тях е Ана-Мария Крайчева, която е следвала едновременно оперно пеене и флейта в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, чийто възпитаник е и младият композитор и пианист. Чаровната дама демонстрира своя талант, като първо изпя трудната ария на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. След това Ана-Мария се появи с флейта в ръка, за да изсвири по впечатляващ начин „Серенада“ на Шуберт с клавирния съпровод на Марио.

Ана-Мария с изпълнение на флейта

След нея на сцената се появи сопраното Венера Мелеки, която пее в Камерната опера в Благоевград. Тя привлече вниманието на публиката още с първото си изпълнение – арията на Розина от „Севилския бръснар“ на Росини. До края на концерта обаче Венера изпя още няколко композиции солово, в дует или придружена от хор, с което демонстрира разнородния си талант. Тя блесна като звезда на оперетата в ролята на Силва от „Царицата на чардаша“, като прояви не само забележителните си вокални качества, но и танцови умения.

Друг впечатляващ изпълнител беше баритонът Георги Димитров, който също като Венера е пял в Камерната опера в Благоевград, а сега се изявява в БНР. Той поднесе на публиката покъртителна интерпретация на арията на княз Игор от едноименната опера на Бородин, като показа впечатляващ вокален диапазон и артистизъм в извайването на тази роля.

Пее Лидия Кулекова, вляво е дъщеричката й Лорета

Марио сюрпризира зрителите и като им представи Лидия Кулекова, която определи като най-добрата оперна певица сред актрисите. Тя изпълни любимата си ария на Лаурета от операта „Джани Скики“ на Пучини в компанията на своята дъщеричка, която е кръстила Лорета (на името на героинята от операта). Лидия по-късно се прояви и като изпълнителка на френски шансони, включително и „La vie en rose” на Едит Пиаф. Малката Лорета на свой ред изненада Марио, като изпя затрогващо песента “Shallow” от репертоара на Лейди Гага.

Приятно впечатление направи и лиричният тенор Деян Павлов. Той изпя проникновено популярната песен „Non ti scordar di me“ на италианския композитор Ернесто де Куртис, след което се пренастрои на вълната на оперетата. Деян се прояви като чудесен партньор на Венера Мелеки и Лидия Кулекова в дуети от „Царицата на чардаша“, а след това, пременен в народна носия, изпълни песента на Павлин от оперетата „Българи от старо време“. Сред вокалистите, за които вече сме писали, трябва да изтъкнем Божидар Пенев, който изпя шлагери на Джеръми Лъбок и Дейвид Фостър.

Незиха Ибишева и Марио Йоцов – дуо „Нюанси“

Не по-малък интерес предизвикаха инструменталистите, които Марио бе поканил да свирят с него. На първо място трябва да похвалим цигуларката Незиха Ибишева, с която от няколко години младият пианист си партнира на редица концерти под общата „шапка“ на дуо „Нюанси“. Двамата изсвириха във великолепен синхрон цяла гама от пиеси за цигулка и пиано, като се почне от класически произведения на Чайковски и Феликс Менделсон Бартолди и се свърши с друг техен любим жанр – филмовата музика.

Още един чест партньор на Марио в музикалните му начинания – китаристът Васил Игнатов – демонстрира високата си класа и индивидуално, и в съпровод на пиано. Силно впечатление направи на публиката изпълнението му на трета част от концерта за китара и оркестър на Хоакин Родриго в съпровод на Марио. Сред попълненията в многобройните редици на приятелите на младия композитор и пианист изпъкна и виолончелистът Боян Цонев. Заедно с Марио той изсвири прекрасно тангото “Oblivion” на Астор Пиацола, а след това акомпанираше на няколко хорови изпълнения.

Академичен хор „Света Параскева“ при НХА и Венера Мелеки

В края на концерта дойде ред и на Академичния хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова. Марио разказа, че от 2008 г. пее в този хор, а от 2016 г. е негов хормайстор. Самата диригентка го определи като своя „дясна ръка“. Отначало хористите акомпанираха на Венера Мелеки, когато тя изпя арията на Силва. След това те изпълниха вдъхновено буйната „Ръченица“ на Добри Христов. После за първи път бе изпълнена пред публика новата песен на участващия в хора тенор Орлин Витанов „Нежна нощ“ в аранжимент на Марио Йоцов. Самият Орлин я изпя, като свиреше на китара, в акомпанимент на Незиха Ибишева – цигулка, и Боян Цонев – виолончело, а хорът осъществяваше вокалния съпровод. Концертът завърши с хоровото изпълнение на авторската песен „Слънчева страна“ на Марио Йоцов, акомпанирано от същите инструменталисти. Това обаче бе краят само на една юбилейна вечер на младия композитор и пианист, на когото пожелаваме дълга и плодоносна музикална кариера и още много верни приятели.

Текст и снимки: екип на фондация „Европа и светът“

Още снимки от концерта може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Марио Йоцов – добрият вълшебник на музиката и приятелството

Концерт на Марио и Нези огласи „Графа“

Впечатляващ авторски концерт на Марио Йоцов събра неговите приятели

Пиано и цигулка припомнят шедьоври от големия екран

Млади музикални дарования зарадваха столичани

Концерт на Академичен хор „Св.Параскева“

Източник: www.evropaworld.eu