Представител на „Европа и светът“ връчи награда на СБЖ на сайта на БНР

Публикувано:
17:10ч / 18.11.2023г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

Представител на фондация „Европа и светът“ се включи в раздаването на годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), като връчи отличието за електронен сайт на сайта на общественото радио БНР (bnr.bg). Това стана днес, 18 ноември, на церемония в Пето студио на БНТ. Наградата бе получена от журналиста и писател Иво Тодоров – директор „Дигитални програми“ в БНР.

СБЖ ни удостои с честта да връчим това отличие, тъй като през 2016 г. председателят на фондацията и главен редактор на evropaworld.eu Гергина Дворецка получи „Златно перо“ в категорията „Награда за журналистически електронен сайт“ за своите публикации в нашия сайт. Тъй като днес тя бе ангажирана с друга спешна задача, в церемонията участва съоснователят на „Европа и светът“ Владимир Дворецки. Той изтъкна, че се радва да връчи наградата на СБЖ за сайта на БНР, който редовно следи, лично на Иво Тодоров – един истински човек на перото, който твори в различни жанрове и е и автор на няколко книги.

Иво Тодоров – директор „Дигитални програми“ в БНР, говори след получаването на наградата

В словото си Иво Тодоров заяви, цитиран от bnr.bg: „Чест и гордост е тази награда за целия екип на сайта на националното радио и лично за мен. За кратък период от време, функционирайки като самостоятелна медийна платформа, bnr.bg се изкачи на водещите позиции сред информационните портали. Защото в днешния дигитален свят радиото не е само звук, а интернет често е първоизточникът на новините. И ние полагаме усилия и в сайта, и на всички други платформи да сме в полза на читателите, слушателите и зрителите на БНР“.

Церемонията в Пето студио започна с награждаването на отличения в категория „Най-добър млад журналист (до 35 г.)“. Това бе 31-годишният Стоян Нешев, съдебно-криминален репортер на Нова ТВ. Последва връчването на наградата за електронен сайт, за което писахме по-горе.

За журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, бе отличена Даниела Арнаудова от пловдивския в. „Марица“.

В категория „Кореспондент на централна медия в страната“ награда получиха кореспондентите на Нова ТВ в Благоевград Антон Чавдаров, на БНТ в Пловдив Николай Райшинов и на БНР в Русе Ася Пенчева.

Отличието за „Кореспондент на българска медия в чужбина“ беше присъдено на Десислава Минчева – кореспондент на бТВ във Франция и Брюксел.  

Наградата за фотожурналистика получи Цветомир Петров, фоторепортер в БТА. В категорията „Операторско майсторство и графичен дизайн“ бе отличен дългогодишният оператор от БНТ Емил Дюлгеров.

За научно-изследователска книга в областта на медиите, бяха наградени двама – проф. Маргарита Пешева за книгата „Тореадор. Кеворк Кеворкян. Воля да побеждаваш“ и Валерий Тодоров за „Медии и време. Журналистика, истина, реалност“.

В категория „Печат“ бе отличена Таня Петрова от в. „Сега“.

Наградата за „Радиожурналистика“ бе присъдена на Кармен Манукян от „Нощен Хоризонт“ на БНР.

 Водещата на сутрешен блок на Нова ТВ Мирослава Иванова получи наградата за „Телевизионна журналистика“. 

За документалистика и ярка публицистика бе отличен известният старозагорски журналист Ваньо Стоилов за книгата си „Сплав човешка“ – документални истории за необикновената човешка съдба.

СБЖ връчи и специални отличия на трима млади журналисти, които разкриха скандални манипулации с вота от страна на членове на секционни комисии по време на тазгодишните местни избори. Това са Стефан Борисов, репортер от България Он Еър, Татяна Йорданова и Тереза Кънчева, репортери от БНТ. Връчвайки им наградите, членът на УС на СБЖ Анна Заркова изтъкна, че лауреатите са доказали, че не са „дръжки на микрофон“, и са проявили високия си професионализъм и гражданската си позиция.

Специално посмъртно отличие СБЖ присъди на Благовест Бенишев от в. „Труд“, международник с множество статии на европейска тематика. Отличието бе получено от майка му Бисерка Бенишева, дългогодишен дипломат от кариерата и експерт по въпросите на ЕС.

Наградата „Йосиф Хербст“ (почетен плакет) за принос в съвременната българска журналистика отиде при Йордан Димитров – журналист, автор и режисьор на предавания и документални филми, и Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет – по повод 70-годишнината от създаването му.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова представя ансамбъла за народни песни към БНТ

По време на церемонията пяха известни наши вокални изпълнители – Милица Божинова и Илия Ангелов, Дани Милев, Росица Кирилова, както и ансамбъл за народни песни към БНТ. Очаква се тя да бъде излъчена на запис през декември.

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук. Снимки: Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Награда „Златно перо“ на СБЖ за Гергина Дворецка

Наградите на СБЖ за 2016 г.

Източник: www.evropaworld.eu