Информационен ден на програма МЕДИА за финансирането на аудиовизуалния сектор

Публикувано:
20:28ч / 25.03.2023г
Брой прочитания:
95
Брой коментари:
0

Двадесетина режисьори, продуценти и други представители на аудиовизуалния сектор участваха днес, 25 март, в информационното събитие, организирано в София от бюрото на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ в България заедно с офисите на програмата в Гърция, Сърбия и Хърватия. Проявата бе под надслов „МЕДИА инфо ден. Европейска подкрепа за аудиовизуалната индустрия – конкурси, статистика, добри практики, въпроси и отговори“. Тя се проведе по време на най-голямото кино събитие в страната – София Филм Фест.

Директорът на  бюрото на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ в България Камен Балкански изтъкна, че тази програма на ЕС, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор, разполага с 2,44 милиарда евро за периода от 2021 г. до 2027 г. за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации. Той показа постери на няколко успешни български копродукции, подпомогнати от МЕДИА, включително и испанско-българския филм „Васил“ с Иван Бърнев в главната роля, който бе представен от нашия сайт.

Мартина Петрович – директор на бюрото на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ в Хърватия, разказа за някои тънкости при кандидатстването за европейско финансиране. Тя изтъкна, че трябва да има поне по един участник в проекта от поне две страни. Допълнителни точки се присъждат на проекти, в които участват представители на по-далечни страни. Освен на кооперирането между творците и творческите организации, програмата държи в проектите да залегнат мерки против изменението на климата, както и да се спазва равенството между половете и да се интегрират уязвими групи. Мартина Петрович подчерта, че ЕС е подкрепила финансово седем хърватски проекта. Този неочакван успех обаче има и негативен ефект – страната й вече се води с високо ниво на капацитет, поради което хърватските творци не могат да получават стипендии. От тази възможност може да се възползват нашите представители на аудиовизуалния сектор, тъй като България все още е с ниско ниво на капацитет.

На снимката към публикацията отляво надясно: Анна Касимати -директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Гърция, Уна Домазетоски – директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Сърбия, Мартина Петрович – директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Хърватия, Стефан Прохоров – ръководител на „Бюро Творческа Европа – Култура“ България, Камен Балкански – директор на „Бюро Творческа Европа – МЕДИА“ България

Владимир Дворецки

Повече снимки от сбитието може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

27-и София Филм Фест. Информационен ден на МЕДИА

Три нови български игрални филма, подкрепени от МЕДИА, на екран през първите месеци на 2023

Наш шахматист емигрант – герой в испански филм

Източник: www.evropaworld.eu