Ирландия чества Деня на Свети Патрик

Публикувано:
16:30ч / 17.03.2023г
Брой прочитания:
198
Брой коментари:
0
Тази година освен Деня на Свети Патрик, ирландците отбелязват 100 години от създаването на своята държава и членството си в Международната общност. Век, през който участваха активно в насърчаването на демокрацията, човешките права, мира и сигурността. През 2023 г. се навършват и 50 години от членството на страната в Европейския съюз.
Денят на Свети Патрик е специален ден за ирландските общности и приятелите на Ирландия по целия свят – тъй като се чества най-доброто от ирландската култура и наследство.
В София той беше отбелязан с прием, който Н. Пр. г-жа Мартина Фийни, посланик на страната у нас, даде на 16 март в Централния военен клуб. Освен представители на дипломатическия корпус, политиката и бизнеса, сред поканените имаше много дейци на културата, изкуството, литературата, което показва, че посолството отдава особено значение на контактите в духовната сфера. Повече снимки от приема може да видите тук.

По повод Деня на Св. Патрик, на 16 и 17 март, посолство на Ирландия в София, ще освети в зелено двадесет и един обекта в дванадесет града в България. Инициативата се реализира с подкрепата на областните администрации на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Бургас, Благоевград и Габрово. В София в зелено ще светнат Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Столичната библиотека, Централния военен клуб, Софийската опера и балет, сградата на посолството на Ирлндия и статуята на Св. София. В Пловдив Амфитеатъра, а в Бургас, моста. Крепостта „Царевец“ ще бъде осветена във Велико Търново, а в Шумен сградите на театъра и паметника „Създатели на българската държава“. Във Видин в зелено ще бъдат осветени кулата „Баба Вида“ и градската галерията. Несебър ще освети вятърната мелница в града, Трявна – часовниковата кула. В Габрово и Копривщица – сградите на общината и гимназията.

Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива на Ирландия за осверяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик. До момента над 680 сгради по целия свят са осветявани в зелено.

По повод празника две от пътуващите изложби на посолството, посветенни на ирландските автори Самюел Бекет и Джеймс Джойс ще бъдат изложение в Трявна и Велико Търново.

Свети Патрик бил християнски мисионер и е покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците езичници в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината е символ на Ирландия. Мисията му там продължава 30 години. След това се оттегля в окръг Даун, където умира на 17 март 461. Това е датата, която се чества като Ден на Свети Патрик.

За повече информация относно събитията за Деня на Свети Патрик вижте ireland.ie.

Източник: Посолство на Ирландия в София и www.evropaworld.eu