Програма „Творческа Европа – МЕДИА“ и София филм фест

Публикувано:
15:55ч / 16.03.2023г
Брой прочитания:
118
Брой коментари:
0
27-ият Международен филмов фестивал София филм фест ще бъде с традиционни прожекции – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Ще бъде представена и специална селекция от филми онлайн в партньорство с Neterra.tv/plus, като публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия в хронологичните рамки на фестивала. Продължава традицията за паралелно провеждане на фестивала в други градове в България. София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 17 март до 2 април, традиционното издание във Варна е от 24 март до 2 април, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 30 март до 7 април.

В програмата блестят филми, дело на световни майстори на киното или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са „Идеалното число“ на легендарния Кшищоф Зануси„Целувката“ на носителя на Оскар и две награди „Златна палма“ Биле Аугуст, оскаровите фаворити „Тар“ на Тод Фийлдс, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Под слънцето“ на Шарлот Уелс„Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас.

20-ото юбилейно издание на София Мийтингс ще се проведе между 23 и 26 март 2023. Форматът на пазара е обогатен с INDUSTRY TALKS в партньорство с големите международни трейнинг програми, като на питчинг-сесиите се представят проекти за игрални филми и ТВ сериали. Професионалните събития в рамките на СМ си партнират с най-значимите форуми в света като Producers Network Cannes Marche, Midpoint, EAVE, Crossroads, Europa Distribution, CICAE и много други.

Бюрото на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ в България ще представи най-новите възможности за финансиране, както и статистика и добри практики от региона. Информационният ден на МЕДИА ще бъде на 25 март  2023 (събота) в сътрудничество с колегите от бюрата в Белград, Загреб и Атина – Уна Домазетоски, Мартина Петрович и Анна Касимати.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа – МЕДИА“ на Европейския съюз, в партньорство с културни институти, спонсори, организации и приятели. 

На пресконференцията в Дома на киното, организаторите на фестивала. От ляво на дясно: Камен Балкански, Петър Тодоров, Биляна Генова, Стефан Китанов
Снимка: Боряна Пандова

МЕДИА – осем наближаващи крайни срока

 

Европейски фестивали – краен срок 9 март 2023 г.

Пътуващи филми – краен срок 14 март 2023 г.
Развитие на публика и филмово образование – краен срок 30 март 2023 г.

Co-Development – краен срок 26 април 2023 г.

Европейско филмово разпространение – краен срок 27 април 2023 г.

Телевизионно и онлайн съдържание – краен срок 16 май 2023 г.

Мини пакет за развитие – краен срок 1 юни 2023 г.

Европейски филмови продажби – краен срок 20 юни 2023 г.

Източник: Бюро Творческа Европа - МЕДИА България