Ирландия преобразена след половин век в ЕС

Публикувано:
16:35ч / 20.01.2023г
Брой прочитания:
236
Брой коментари:
0

За изминалите 50 години, откакто членува в Европейския съюз, Ирландия извървя пътя от бедна аграрна страна до една от най-богатите в ЕС. За това чудо, превърнало Зеления остров в „келтски тигър“, разказа ирландският професор Джон О’Бренън, експерт по европейска интеграция в Университета Мейнут. Той изнесе своята лекция в Дома на Европа в София на 19 януари т. г. По принцип тя трябваше да се проведе предишния ден, но поради бурния вятър се наложило самолетът му да се приземи в Букурещ. Това забавило придвижването както на проф. О’Бренън, така и на пътуващите с него ирландски младежи, които отивали на ски в Банско.

Преподавателят по социология от Университета Мейнут изтъкна, че когато Ирландия се присъединила към ЕС (тогава още Европейската общност) на 1 януари 1973 г., родината му била толкова бедна, че някои експерти смятали, че тя няма да издържи на натиска. Всъщност, страната решила да влезе в ЕО заедно с Великобритания и Дания, тъй като била силно икономически свързана с Лондон. Това всъщност било първата вълна на разширяване на Европейския съюз. Както изтъкна проф. О’Бренън, Ирландия пропиляла първите 15 години от членството си в ЕС. Причините за това били както политическите противоборства между партиите, нестабилните правителства и ширещата се корупция, така и недостатъчната образованост на населението – направо „провалена държава“ с 12% годишен дефицит, както я окачестви той. Тогава много млади ирландци, включително и съученици на професора, емигрирали от родината си, като я лишавали от единствения й ресурс – човешкият. В статия в британския печат се предвиждало, че ако този процес продължи, само за едно десетилетие ирландската нация може да изчезне. С течение на времето обаче еврочленството започнало да дава резултати, тъй като страната получила огромни субсидии за селското стопанство и средства от фондовете на регионално развитие. Общият нетен приход от ЕС се оценява на €42,4 млрд., т. е. близо милиард евро за всяка година от този половин век. Катализатор за успеха било и това, че Ирландия инвестирала в образованието на младите хора и имала солидна съдебна система. Страната се възползвала от това, че е един вид мост между САЩ и Европа, и привлякла огромни инвестиции от американски многонационални компании. Сега страната ни е нетен донор в ЕС, подчерта проф. О’Бренън. Промените в Ирландия през изминалия половин век обаче не са само финансови. Сега страната ни е по-либерална, по-толерантна и по разнородна, допълни университетският преподавател. Той даде като пример, че над една десета от ирландските граждани не са родени там. Проф. О’Бренън изтъкна, че членството на страната в ЕС не е било един непрекъснат възход. Много нейни граждани са изгубили част от спестяванията си по време на глобалната финансова криза през 2008 г. Оттогава обаче Ирландия бележи печатляващо развитие, като е изпреварила повечето малки и средни държави членки. Не всичко в страната обаче върви по мед и масло – в Дъблин е почти невъзможно да се намери квартира, а и здравната система куца. Но въпреки мрачните прогнози, че страната може да последва Великобритания след Брекзит, 88% от ирландците продължава да подкрепят членството в ЕС. Освен това, след като в миналото е била и в буквалния, и в преносния смисъл в периферията на Европа, днес Ирландия все повече става фактор в политиката на ЕС. Бившият ни посланик в Дъблин г-жа Бисерка Бенишева, която модерираше проявата, припомни, че Ирландия допринесе по време на своето председателство за разширяването на Европейския съюз с 10 централно- и източноевропейски държави, вкл. и България.

Лекцията на проф. О’Бренън, който често идва у нас и е преподавал в Икономическия университет във Варна, неминуемо предизвика паралели с нашето еврочленство. Той изтъкна, че някои българи се оправдават с турското робство, но според него те нямат представа какво е правила в страната му една друга бивша империя. Експертът  по евроинтеграция също така опроверга твърденията, че Германия и Франция командват всичко в ЕС. Според него, все повече решения се взимат въз основа на мненията на малките и средни държави членки.

Посланикът на Ирландия у нас Н. Пр. г-жа Мартина Фийни, която участваше в събитието, информира, че лекцията на проф. О’Бренън няма да е единствената проява във връзка с отбелязването на 50-годишнината на членството на страната в ЕС. През май например предстои да бъде открита фотоизложба със снимки, отразяващи промените през изминалия половин век.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu