Пазарджик събра преподавателите по и на френски език

Публикувано:
15:17ч / 23.01.2023г
Брой прочитания:
275
Брой коментари:
0

На 20 и 21 януари 2023 г. Езикова гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик бе символичен домакин на годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Работните срещи през дните, посветени на темата за предизвикателствата на новите формати на езиковите тестове и ролята на учителя като творец на бъдещето на своите ученици и студенти, които също така бяха повод да отбележим с малко закъснение 30-годишнината от създаването на АПФБ (през 1992 г.), се проведоха в Гранд-хотел „Хебър“.

Церемонията по откриването започна с приветствие от г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ. Обръщайки се първо към домакините и позовавайки се на примера на изтъкнати франкофони, учители, поети и художници от Пазарджик, който град тя нарече „кръстопът на езици, култури и религии“, с дълги традиции във франкофонията, любовта към френския език и културното и езиковото многообразие, тя им благодари за топлото посрещане. Г-жа Любенова уточни, че през 2023 г. ще се навършат и 30 години от присъединяването на България към Международната организация на франкофонията и 40 години от откриването на френската паралелка в гимназия „Бертолт Брехт“. Форумът в Пазарджик е и част от поредицата дейности, посветени на Международния ден на учителя по френски език, припомни тя.

Събитието уважиха с присъствието си г-жа Велка Недялкова, директор на Езикова гимназия„Бертолт Брехт” гр. Пазарджик; г-н Тодор Попов, кмет на Пазарджик; Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко в България и председател на Групата на посланиците франкофони; г-жа Клаудия Калво, помощник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничество; г-н Еманюел Самсон, заместник-директор на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа (BRECO) и ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO); и г-жа Снежанка Иванова, главен експерт по чужди езици и майчин език в Регионалното управление на образованието в Пазарджик.

70-те учители от цяла България взеха участие в три обучителни ателиета: „Предизвикателствата на новите формати на матурите по френски език – структура, съдържание, оценяване“, водено от доц. д-р Жана Кръстева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, „Изпитите за определяне на ниво по френски език DELF се развиват: нови формати, нови скàли за оценяване или как да оценяваме по различен начин“, с водещ Магали Рение-Желева, директор на курсовете във Френския институт в България, и „Пожелайте си! Или как да засилим мотивацията за преподаване”, водена от Елен Бюисон, педагогически консултант.

Форумът даде възможност на участниците да се възползват и от богатата културна програма, предложена от организаторите. Тя включваше изпълнение на френски песни от Кристиян Павлов, ученик в Езикова гимназия „Бертолт Брехт”, както и посещения на църквата „Света Богородица” и на Художествена галерия “Станислав Доспевски”. След закриването на семинарите г-жа Вяра Любенова и г-жа Людмила Гълъбова представиха пред колегите многобройните дейности, извършени от Асоциацията през 2022 г., както и финансовия отчет.

Конференцията, която остава един от най-големите годишни форуми за повишаване на квалификацията на учителите по и на френски език в България, имаше за цел да стимулира участниците да продължат да учат, да се изправят пред предизвикателствата на новите формати, новите модули и новите скàли, но също така и да подхрани с нови ресурси преподавателската ни работа, засилвайки мотивацията и удоволствието ни от нея. Тази среща не би била възможна без безценната подкрепа на верните партньори и приятели на АПФБ – Международната организация на франкофонията и CREFECO, Френското посолство в България и Френския институт в България, Международната федерация на преподавателите по френски език, Посолството на Мароко в България, издателствата Колибри, Клет и Просвета, както и без отличната организация и топлото посрещане от г-жа Елена Якимова, заместник директор на Езикова гимназия „Бертолт Брехт” гр. Пазарджик и верен член на АПФБ.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: АПФБ