Ирландският виртуоз Михол O’Рурк отново ще свири в София

Публикувано:
09:22ч / 30.03.2018г
Брой прочитания:
251
Брой коментари:
0

Ирландският пианист Михол О‘Рурк отново ще гостува на Софийската филхармония в цикъла „Музиката на Европа“: Музиката на Ирландия. Михол О‘Рурк ще представи творби на ирландския композитор Джон Фийлд с участието на струнен квартет от Софийската филхармония: Павел Златаров – цигулка, Ана Иванова – цигулка, Милена Златарова – виола, Иван Лалев – виолончело и Михаил Живков – кларинет.

Концертът ще се състои на 2 април, понеделник, от 19 ч. в Камерна зала България.

ВХОД СВОБОДЕН!

Проект „Музиката на Европа“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

Ирландският пианист МИХОЛ О‘РУРК отдавна е спечелил признание със своята дългогодишна отдаденост на музиката и с богатия си репертоар. Неговият отличен звук, сценично присъствие и контактност спечелват публиката и критиката. „Голям виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене” е коментарът на Boston Globe за неговото изпълнение на Третия концерт на Рахманинов. След рециталите му в Кенеди център, Националната галерия и Колекция Филипс във Вашингтон, Washington Post подчертава неговото уникално „кадифяно туше”, деликатната тиха динамика и „музикално внушение, сякаш съживяващо образи от миналото“. American Record Guide оценява изпълнението му на записа на Chandos Records на седемте концерта на Джон Фийлд с Лондонските Mozart Players като „толкова добро, колкотон изобщо е възможно”. Другите му записи за Chandos включват Дебюси, Шопен, Шуман и М. Еспозито. Световната премиера на диска с клавирна музика на Георг Фредерик Пинто е избран за „Запис на 2000 година” от критиците на Le Monde de la Musique.

В обширен концертен репертоар от повече от 50 творби от Бах до Лютославски, Михол О’Рурк е солирал на Кралската филхармония, Mozart Players – Лондон, националните филхармонии на Ирландия, Беларус, Литва, Украйна, Москва, Истанбул, Севернонемския радиооркестър, Московски и Словашки камерни оркестри, Boston Pops, камерните оркестри на Нидерландското радио и много други. Напоследък е дебютирал в Испания и Чили, концертирал е в Беларус, Китай, Ирландия, Литва, Полша, САЩ, Париж, Буенос Айрес и Сао Паоло. През декември 2016 г. е свирил в Московската консерватория, Филхармонията на Санкт Петербург, Новосибирск, Томск, Барнаул. А през този сезон подготвя нова програма Нощна музика с творби от Шопен до Равел и Барбър.

Източник: Посолство на Ирландия