Испански акценти в културния живот на София

Публикувано:
13:48ч / 05.10.2021г
Брой прочитания:
169
Брой коментари:
0

Между 6 и 11 октомври в София ще се проведат четири културни прояви с подкрепата на Испанското посолство у нас:

На 06 Октомври 2021г. от 13:00ч. в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет предстои Уъркшоп на Алваро Гарсия на тема „Фламенко и съвременност“. В тази среща Алваро Мурийо Гарсия ще сподели своя съвременен език и как той разговаря с фламенкото. Ще ни запознае със своята адаптация на съвременното движение към звуците и емоциите на света на фламенкото. И обратно, ще видим отражението на фламенко движенията и как те могат да бъдат насочени към съвременния начин на композиране. Едно пространство за индивидуално творчество, в което всичко, което открием, ще занесем у дома със себе си.

На 07 октомври от 19.30ч. отново в Театър-лаборатория „Алма Алтер“  Алваро Гарсия ще представи„Проект време“. Едно завръщане в миналото по пътя на фламенкото и неговата вечна дилема за чистотата. Най-силните му оръжия са свободата, авангардът и автокритиката. Съвременният танц и фламенкото са средствата, които му позволяват да пътува, назад във времето, да влиза в градовете, традиционните испански квартали и дълбоките пещери. Алваро Гарсия се вслушва в гласа на своите предци, на възрастните хора, на младите, на децата, в гласа на класиците, на съвременниците, на иноваторите. Танцуваш както преди, както отдавна, така и сега и както ще танцуваш след десет години. Правилата се спазват, нарушават и критикуват. Спектакълът е част от Международния театрален форум „Алтер Его“ 2021, подкрепен от Министерството на културата, Студентския съвет на Софийски университет и Посолството на Кралство Испания.

***

Още една премиера ни очаква в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс  на НДК. Събитието е на 9 октомври 2021г., събота, от 19:00 часа. seguir moviendo (в превод: „да продължим да се движим”) е танцова работа на Дарио Бардам, създадена съвместно от ICC (Imaginative Choreographic Center) и Гараж Колектив с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура на България и Giessener Hochschulgesellschaft (GHG). seguir moviendo е общо заглавие, използвано от артистите Сара Рейес, Карлота Мантекон и Дарио Бардам,  в центъра на което лежи въпросът „как мисли танцът?“. Тримата творци предлагат използването на едно и също заглавие за различни артистични произведения като опит да се измести разбирането му като индивидуално съкровище(а) и да се признаят колективните взаимоотношения, които неизбежно оформят всичките му възможности.

***

Антонио Сория е един от изявените испански пианисти, който ще свири на 11 октомври 2021г. в Камерна зала „България“ от 19.30ч. В навечерието на Националния празник на Испания ще прозвучат творби от А. Солер, Х. Турина, М. де Файя, Х. Монсалвадже, А. Мойа. Концертът е част от 7-то издание на фестивала „Пиано екстраваганца“ и се осъществява със съдействието на Посолството на Кралство Испания.

Антонио Сория е завършил музикалното си образование в Барселона и Бордо, като студент по пиано на проф. Рамон Кол и по орган на Франсис Шапле. За неговото формиране като пианист са помогнали и личности като Владо Перлмютер, Жермен Муние и Мария Жоао Пиреш. Срещите му с Алексис Вайсенберг и преди всичко Алисия де Лароча са важни импулси в неговата кариера. Лароча определя като “исторически” интеграла на творбите за пиано от Хоакин Турина, койтo се състои от 16 компактдиска, записани от Сориа през 1995 година. Този внушителен звукозаписен проект получава и наградата за най-добра музикална продукция в Испания през 1995 г. от специализираното списание “Ритмо”, както и наградата “CD Compact 1997”.

Антонио Сория изнася концерти в над 20 държави по света и е бил солист на оркестри като московския  Kremlin Chamber Orchestra, камерния оркестър на Тулуза, оркестъра Л. Яначек в Моравия, Софийски солисти,  Оркестър на Класик ФМ радио, Държавния оркестър на Мексико, оркестрите Landesjugendphilarmonie Brandenburg, Magna Grecia, Nordharzer Staedtebuehne Theater, филхармониите в Крайова, Бакау и други градове в Румъния. Изнасял е концерти заедно с артисти от ранга на Елена Образцова, Пол Майер и Паул Бадура-Скода.

Пианистът е победител в международния конкурс “Paper de Música de Capellades” (Барселона), а по-късно става магистър и доктор на Университета във Валенсия и магистър по музикология в Университета в Ла Риоха. Понастоящем е професор в музикалната академия в Мурсия и канен за член на жури на голям брой международни конкурси.

Източник: Сдружение на испаноговорещите журналисти в България