„На конци. 1968. Една действителна история“ от Веселин Праматаров

Публикувано:
11:27ч / 05.10.2021г
Брой прочитания:
147
Брой коментари:
0

От печат излезе графичната новела на Веселин Праматаров и Издателска къща КИБЕА „На конци. 1968. Една действителна история“, която чрез думи и рисунки предава историята на трима български студенти по история, дръзнали да протестират срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година.

Издаването е общо усилие на няколко институции: Чешкия център, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София, Теленор България, Представителството на Европейската комисия в България, Издателска къща КИБЕА.

Медийни партньори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, медийните платформи „Аз чета“ и Въпреки.com.

„На конци. 1968. Една действителна история“ ни запознава с политическата ситуация в България и Чехословакия в края на 60-те години, показва ни реални лица и събития – Пражката пролет, Младежкият фестивал в София, поставя героите в конкретна среда. За автора, а и за българския комикс като цял, това е първата политически ангажирана графична новела. При подготовката й Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи динамичния период през 68-а, прави и няколко разговора с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи.

С какво е оригинален този комикс и защо бешe толкова важно неговото реализиране.

Трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: “Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!”. След оперативна разработка на държавна сигурност под кодово име “марионетките” тримата са изключени от Университета, арестувани и осъдени. Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

Тримата получиха признание от Чехия и Словакия през 2018 година, но все още липсва такова от българската държава.

Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чешката република в България

Много малко са тези, които в държавите участващи активно в инвазията, се осмеляват да изразят мнение на висок глас и публично да заявят несъгласието си с окупацията. И именно поради това е нужно още повече да ценим смелостта и гражданския подвиг на тези хора. Несъмнено към тях се нареждат и тримата тогавашни студенти на Софийския университет – Едуард, Александър и Валентин. С напълно ясно съзнание за последствията, произтичащи от изразяването на техните виждания, те не се поколебават да вдигнат знамето на свободата в най-тежките моменти и ясно да кажат не на агресията, безправието и диктатурата. Много ми се иска никога да не се забравя заветът им и те винаги да бъдат пример за идните поколения.

Н.Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България

Принципът, че имаме право на свободен, както личен, така и икономически живот, че имаме право на равно третиране и справедливост, е сред основите на демократичната форма на държава. Тази форма успя да се наложи в България и в Чехословакия през 1989 г. след десетки години тоталитарна държава, и то и благодарение на хора, които не сe страхуваха да кажат истината като Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев. Войници на Съветската армия напускат Чехословакия след 23 години; чак тогава приключва окупацията, започнала през август 1968 г.

Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

Бих искал да поздравя издателите на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“, разказваща вдъхновяващата история на тримата български студенти, Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, които през 1968 г. протестират против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Увлекателно четиво, разказващо една истинска история за борбата в името на демокрацията, история, която трябва да познаваме и да пазим, и от която можем да учим как да защитаваме и пазим демократичните устои и ценности на съвременното ни общество.

Пълните текстове от изказванията на Н.Пр. Лукаш Кауцки, Н.Пр. Мануел Корчек и Цветан Кюланов, както и видео разговори с участници в проекта са качени на страницата на Чешкия център: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=ixNKXQnqhf8

Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ може да бъде закупена от онлайн книжарницата на Издателска къща КИБЕА, от Чешкия център или от големите книжарници.

Източник: Чешки център