Историята на Азербайджан през погледа на европеец

Публикувано:
11:23ч / 24.11.2017г
Брой прочитания:
503
Брой коментари:
0

Националната академия на науките на Азербайджан и mосолството на Азербайджан в България, в партньорство с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха представянето на книгата “Страната на огъня по пътя на коприната – История на Азербайджан”, преведена на български език от полковника от запаса на Българската армия Тодор Енев, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Събитието се проведе на 17 ноември 2017 г. в Централния военен клуб с участието на Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас. Специално за събитието пристигна в София проф.дин Ягуб Махмудов, член на Милли Меджлис (Парламент) на Република Азербайджан, директор на Института за история при Националната академия на науките на Азербайджан като гост-лектор, представящ богатата история на своята страна. Водеща беше г-жа София Шигаува-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към СУ. На представянето присъстваше и редакторката на българското издание доц. д-р Солмаз Сулейманова.
Известният австрийски историк, учен и писател Ерих Файгл е написал на немски език книгата “Страната на огъня по пътя на коприната – История на Азербайджан”, посветена на различни периоди от историята на страната. Това е първият фундаментален труд, написан в Европа за историята на Азербайджан, който дава възможност на европейските читатели да получат информация, чиято обективност трудно може да се постави под въпрос, тъй като е дадена от външен наблюдател.

Целия фотоалбум от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu