Банкноти разказват историята на Финландия

Публикувано:
08:07ч / 24.11.2017г
Брой прочитания:
538
Брой коментари:
0

Ако през тези дни минавате по Моста на влюбените до НДК, вниманието ви ще привлече изложбата „Финландските банкноти – история и дизайн“, организирана от Българо-финландското дружество за приятелство със съдействието на Столична община и посолството на Финландия в София. Посветена е на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Финландия. Първоначално беше предвидено да продължи до 30 ноември, но поради големия интерес срокът беше продължен до 7 декември.

Идеята за изложбата и самото й осъществяване е дело на Димитър Димитров, дългогодишен зам.-председател на Управителния съвет на дружеството и голям приятел на Финландия. Откриването стана на 15 ноември без специални приветствени слова, а с представяне на по-интересните експонати от г-н Димитров. Присъстваха Н.Пр. г-жа Блинника Пайви, посланик на Финландия у нас, представители на посолството, на Националната художествена академия и приятели на красивата северна страна.

Интересно е да се проследи историята на една държава чрез нейните банкноти. Изложбата обаче излиза извън сферата на нумизматиката и отбелязва знакови моменти от политическия и културния живот на Финландия. Освен че припомня познати исторически факти, тя дава и напълно неизвестна досега информация. Например, че през 1863 г. е имало банкноти с необичайни за нес номинал 12 и 40 марки. През същата година на банкнотата от 100 финландски марки за първи път се появява рисунка на пейзаж от Хелзинки. На друго табло с изненада ще откриете, че когато през 1811-1817 г. са се употребявали руски копейки, те не са били монети, а банкноти и то доста големи, Авторът на изложбата Димитър Димитров поясни, че 25 копейки по онова време са били солидна сума и с тях човек е можел да живее охолно един месец.

Още любопитни подробности – на Моста на влябените пред НДК!

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu