Италиански производители на очила за втори път в България

Публикувано:
08:20ч / 22.05.2018г
Брой прочитания:
744
Брой коментари:
0

Италианският дизайн във всички сфери се цени високо по света. Това се отнася и за дизайна на рамки за очила. На 19 май в Централния военен клуб в София се проведе Второто издание на “Italian Style in eyewear” – изложба на последните тенденции при очилата, организирана от Агенция ИЧЕ, по време на която се срещнаха италиански и български производители и клиенти.

DSC01264 - CopyТук публикуваме представянето на изложбата на г-жа Алесандра Капобианко, директор на ИЧЕ – Агенция София (на снимката):

На 19 май в София в рамките на XV-то издание на Италианския фестивал в България за втора поредна година бяха показани високите постижения на италианските производители на очила. Дванадесет италиански фирми участваха в инициативата и показаха широка гама свои продукти в Концертна зала на Централния военен клуб. Изложението представи детски очила, слънчеви и диоптрични очила за възрастни, спортни очила във всякакви цветове и от разнообразни иновативни материали.

Организатор на изложението беше ИЧЕ – Агенция София,  правителствена организация за подпомагане, развиване и насърчаване на икономическите и търговски отношения на италианските предприятия в чужбина. Целта е да се промотира производството на очила като върхово постижение на „Made in Italy, което се характеризира с традиция, оригиналност, професионализъм и непрекъсната иновация. Дванадестетте фирми се срещнаха в София с вносители, дистрибутори, големи търговски вериги, търговски представители и специалисти в сферата на оптиката и офталмологията. Фирмите са: 4G 4PLANETS, ATMOSPHERA, AVALON EMPORIUM VISTA, BDO, CIDI, FREEDOM, LIO’, LOGOPROJECT DESIGN, MAD IN ITALY, NANNINI ITALIAN QUALITY e TF OCCHIALI.

Производството на очила е област от изключително значение в цялостната концепция на „Мade in Italy“ и получава признание в цял свят. Още през далечната 1285 г. във Венеция съществува работилница, която произвежда стъкла за очила за четене. Индустриалното производство започва в края на XIX век в гр. Белуно. Първите очила са произведени от кожа и дърво, а по-късно се преминава към използването на метал и пластмаса.

Днес Италия е абсолютен лидер в световен мащаб. Италианските очила са около 27% от световното производство на очила (рамки за диоптрични очила, слънчеви очила, офталмологични лещи) и общата им стойност се равнява на 3,8 милиона евро през 2017, с растеж от 2,9% спрямо 2016. Износът на рамки, слънчеви очила и лещи, които представляват почти 90% от цялото производство в сектора, през 2017 г. нараства с 3,2% спрямо 2016 г. и достига стойности от 3,7 милиона евро.

Около 870 са фирмите производителки на очила в Италия със 17.300 заети в сектора, концентрирани основно в две области: 50% от фирмите в сектора са позиционирани в област Венето, в производствената зона на гр. Белуно, където се произвежда цялата гама продукти – от рамки до стъкла, от аксесоари до сервизно обслужване на производството и 25% се произвеждат в област Ломбардия, в зоната на гр. Варезе. Днес всички големи модни и луксозни марки се доверяват на италианските производители на очила заради изключителното им качество, уникален стил и авангарден дизайн.

Италианските марки очила са високо ценени в България и българските потребители познават престижа и високото им качество. Въпреки че България не е много голям пазар, има данни за добра динамика и потенциал за растеж в сектора. Италия заема първо място сред доставчиците за България на слънчеви очила и рамки, и е безспорен лидер с пазарен дял съответно от 52% и 44%. Продажбите на слънчеви очила през 2017 г. достигат стойности от 4,2 милиона евро. През 2017 г. Италия заема трето място (след Германия и Китай) в износа на диоптрични очила с дял от 9,5%.

С настоящата инициатива ИЧЕ – Агенцията цели да издигне имиджа на италианските производители на очила в България, като представя на българския пазар утвърдени производители и нови продукти, и като залага на оригиналния италиански стил – пресечна точка на опит и иновации.

Алесандра Капобианко

Директор на ИЧЕ – Агенция София

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

В царството на италианските очила

Източник: ИЧЕ - Агенция София