Европейска нощ на музеите 2018 г. – кратка равносметка

Публикувано:
07:20ч / 22.05.2018г
Брой прочитания:
459
Брой коментари:
0

Тазгодишната Европейска нощ на музеите в София беше по-различна, защото нямаше състезание кой ще събере повече печати от посетени музеи, за да се включи накрая в томбола с награди. Този път организаторите от Френския институт отново предлагаха игра за участниците в събитието, но тя беше свързана с наблюдателност и показване на знания. По тази причина поне в началото на събитието го нямаше масовият наплив от предишни години, когато хора трескаво препускаха от музей в музей и колекционираха печати, понякога без да хвърлят поглед към експозицията. На 19 май 2018 г. Нощта на музеите беше за истинските любители на изкуството, които можеха да се насладят на изложбите и съпътстващата ги културна програма безплатно.

Както винаги, пред Археологическия музей се беше извила отрано голяма опашка заради уникалната изложба “Спортът в антична Тракия”. Регионалният Исторически Музей – София също привличаше посетители още преди началото на концерта на площада. По традиция опашка имаше и пред дома музей на Яворов. 

DSC02067DSC02065Традиционно едно от първите места, където се отбиваме в Европейската нощ на музеите, е Домът на Европа. През тази година там имаше три изложби – едната, озаглавена „Те защитават нашите свободи – 30 г. награда „Сахаров“, беше представена от Информационното бюро на Европейския парламент, а другите две: „Човешкото лице на културното наследство. Портрети на европейци в България #EYCH“ и „Това са вашите данни, поемете контрола! Провокативни постери за уязвимостта на данните в интернет“ – от Представителството на Европейската комисия в България. За съжаление, изложбите можеха да бъдат разгледани в Дома на Европа само на 19 май. Да се надяваме, че ще бъдат показани и другаде, защото сигурно биха заинтригували мнозина. Особено портретите на младите европейци, пребивававащи в България, към които са добавени впечатленията им от страната ни – лаконични, но много откровени. Имахме шанса да видим и една от героините на изложбата, хърватката Магдалена, която се съгласи да позира пред снимката си.

Откакто преди три години открихме галерия „Евдокия Арт Глас“ на ул. „Раковски“ №120, редовно се отбиваме там, не само в Нощта на музеите. В галерията можеше да се види поредната стилна изложба с творби на български автори на художествено стъкло, озаглавена “Пробуждане”. И през тази година Евдокия Панкова беше подготвила 30-минутна презентация на тема “Стъклото от древността до днес”. Собственичката на галерията никак не се притесняваше, че за първия обявен начален час на презентацията не се бяха събрали хора. По нейно категорично мнение, по-добре е посетителите да са по-малко, но да идват от искрен интерес, а не да се отбиват само за минута, колкото да получат печат, че са минали и през този обект от програмата на събитието. Наистина, съвсем скоро желаещи да видят презентацията за стъклото заеха местата пред монитора.

Много публика събра и представянето на Емил Бачийски (програма „Българските художници днес“) в Балната зала на Национална галерия – Двореца.

С други думи, макар и да липсваше състезателният дух, съпътстващ събирането на печати от посетените обекти, тазгодишната Европейска нощ на музеите изпълни мисията си да достави радост на хората, които се вълнуват от изкуството и историята.

Няма как да не споменем за ремонтните работи в центъра на София, които затрудняваха придвижването до някои от музеите и галериите. По тази причина и пунктът на организаторите от Френския институт се намираше не пред сградата на института на площад „Славейков“, а пред Софийската градска художествена галерия. Но да гледаме напред, към следващата година, когато тези проблеми няма да ги има!

А тазгодишните победители от играта, организирана от Френския институт, вече са определени и може да ги видите тук.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Европейска нощ на музеите – София 2018

Националният военноисторически музей в Нощта на музеите

Нашият маршрут в Европейската нощ на музеите 2017

Източник: www.evropaworld.eu