Ицко Финци с юбилейна прожекция в кино „Одеон“

Публикувано:
14:01ч / 21.04.2023г
Брой прочитания:
305
Брой коментари:
0

Големият български актьор Ицко Финци, който на 25 април навършва 90 години, се срещна със свои приятели и почитатели в столичното Филмотечно кино „Одеон“ в четвъртък вечер, 20 април. Това стана след прожекцията на късометражния игрален филм „Вера“ (2012 г.), създаден от него заедно със спътницата му в живота и изкуството Лиза Боева. В лентата Ицко се превъплощава в образа на професор от Сорбоната, който в навечерието на своя 80-годишен юбилей получава писмо от своята любима, която не е виждал от 50 години. Той решава да не се появи на тържественото честване, което му устройват от университета, и вместо това се отправя на пътешествие по стъпките на Леонардо да Винчи – в Лувъра, където е изложен неговият шедьовър „Мона Лиза“, в замъка Амбоаз, където е починал ренесансовият гений, и в италианския град Винчи, където е роден.  Професорът литературовед обаче прекратява своята одисея, за да отиде да посрещне на гарата своята любима, заради която половин век не е променил парижкия си адрес. Всъщност става въпрос за сградата, в която се е намирала прочутата книжарница „Шекспир и компания“ на Силвия Бийч – издателката на „Одисей“ на Джеймс Джойс и много други произведения на големи автори на ХХ в. В същата сграда е бил настанен и снимачният екип на „Вера“. Коментирайки изчезването на главния герой, Лиза Боева изтъкна: „Мисля, че само тази част от филма не се случи в реалността, но сега предстои Ицковият юбилей и кой знае…“.

Разговорът с публиката се водеше от кинокритика Владо Трифонов.  Той разказа за дългия и плодотворен творчески път на Ицко Финци в театъра и киното и прочете откъс от мемоалната книга на актьора. Самият юбиляр допълни някои интересни подробности за личните си срещи с британския драматург Харолд Пинтър, в чиито пиеси е играл с успех, както и с бразилеца Гилерме Фигейредо (авторът на пиесата „Езоп“). Ицко не се въздържа да се похвали с това, че е получил главната роля в унгарския филм „Чонтвари“ (1980 г.), която по принцип е била предназначена за големия съветски актьор Инокентий Смоктуновски. Тъй като биографичната лента е за прочутия унгарски художник Тивадар Костка Чонтвари, който е имал психически проблеми, Финци се превъплотил в образа му, като се подложил на строга диета – ядял само грейпфрути, което пък му докарало стомашно разстройство. Режисьорът Золтан Хусарик останал доволен от играта му, но след като Ицко се върнал в България, наложило му се да се консултира с психиатър. По-късно той поканил режисьора на гости у нас и дори го завел да гледа един от хумористичните симфонични концерти, които организира заедно с присъстващия на прожекцията Рашко Младенов.

След като Владо Трифонов припомни за творческата дружба на големия актьор с поета и драматурга Валери Петров, Ицко разказа как са създавали заедно текстове за забавни спектакли. Той изрецитира по памет стихотворението за валса от приказката „В лунната стая“ на покойния автор. В отговор на един от многото въпроси, които му бяха зададени от присъстващите фенове, Ицко изтъкна, че е изпълнил всичките си мечти в живота, тъй като е изиграл доста роли и си е партнирал с много забележителни творци. Той заяви, че винаги мисли на български и поради това е отказал да остане да работи в чужбина. За разлика от него, синът му Самуел Финци успял, макар и с много усилия, да се утвърди като актьор в Германия.

В края на срещата Владо Трифонов подчерта, че освен с „Вера“ юбилеят на Ицко ще бъде отбелязан с още няколко прожекции в кино „Одеон“ на филми, в които актьорът играе водеща роля. На 25 април от 14 ч зрителите ще могат да видят „Нашият Шошканини“, на 26 април от 13,15 ч – „Елегия“, на 27 април от 12,15 ч – „Вилна зона“ и от 16 ч – „И Господ слезе да ни види“. На 29 април от 19 ч пък ще има специална прожекция на „Чонтвари“.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.