Къдринка Къдринова дари испански вестници от XIX в. на Националната библиотека

Публикувано:
18:44ч / 21.04.2023г
Брой прочитания:
196
Брой коментари:
0

На първата снимка отляво надясно: Георги Митов, Къдринка Къдринова, Н.Пр. Алехандро Поланко, доц. Красимира Александрова, Венцеслав Николов

Дарение, включващо 4 броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana” („Испанска и американска илюстрация”) от октомври 1877 г. с кореспонденции и рисунки на отразявщия Руско-турската война Хосе Луис Пелисер (1842-1901), бе направено от Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Вестниците са ѝ били подарени в Куба през 1984 г. и досега са били съхрнявани в дома ѝ в София. Събитието бе посветено на два важни юбилея: 20-годишнината от основаването на СИЖБ и 145-годишнината от създаването на Националната библиотека „Св .Св. Кирил и Методий“.

Церемонията се състоя ня 19 април т.г. в зала „История на книгата” на НБКМ. Водещи бяха председателят на СИЖБ, радиожурналистът Георги Митов, и ръководителката на „Връзки с обществеността” на НБКМ Мария Стефанова. Присъстваха и отправиха приветствени думи директоркта на НБКМ доц. Красимира Александрова, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, председателката на СБЖ Снежана Тодорова. Интересни подробности за Хосе Луис Пелисер и неговата кореспондентска работа в България разказа изследователят на делото на испанския художник, испанистът Венцеслав Николов.

Оригиналните 4 броя на старинния испански вестник, подредени в обща подвързия, бяха представени на събралата се публика под стъклена витрина, за да не бъдат увредени. Комплектът бе отворен на едно от фолиата с илюстрации на Хосе Луис Пелисер от България. На открити маси бяха представени и фоткопия на оригиналните вестници, включващи още илюстрации на Пелисер, както и негови кореспонденции, публикувани под рубриката „Писма от театъра на войната”.

Къдринова Къдринова разказа как тези вестници са се озовали у нея през далечната 1984 г., докато е била млада репортерка в тогавашния вестник „Народна младеж”. Вестникът поддържал договори за обмен на журналисти с всички младежки вестници от тогавашните социалистически страни, включително и с Куба. Къдринова, която още тогава знаела испански и отразявала латиноамериканската тематика в „Народна младеж”, била определена за обмен с Куба. Преди това трябвало да съпровожда в пътуване из България журналиста от кубинския младежки вестник „Хувентуд ребелде” Мануел Ернандес, избран да дойде в България, защото имал да получава у нас спечелена от него първа награда за карикатура на Фестивала на хумора в Габрово. Къдринова съпровожда Ернандес до Габрово за наградата и в останалата обиколка – Велико Търново, Варна, Несебър, Бургас, ММЦ Приморско, Пловдив, София. Възхитен от приема в България, Мануел Ернандес решава да се отблагодари на Къдринова и когато тя на свой ред пристига в Хавана, ѝ подарява съхраняваните от семейството му 4 подвързани заедно старинни броеве от 1877 г. на испанския вестник „La Ilustración Española y Americana” с рисунки на Хосе Луис Пелисер и негови кореспонденции, свързани с България. Вестникът е разпрострняван и в Куба, по онова време все още част от Испания.

Наред с четирите броя на „La Ilustración Española y Americana” Къдринка Къдринова направи още едно дарение на оригинал на важна медийна публикация, свързана с България. Става дума за получени от нея в кчеството ѝ на председател на СИЖБ преди години от уругвайски гост две страници от брой на испанското списание за култура „La Esfera” от 1914 г. В публикацията върху тези две страници, озаглвена „Каква е България”, испанският журналист Дионисио Перес очертава много интересен и позитивен портрет на живота у нас в навечерието на Първата световна война.

Двете страници от „La Esfera” бяха представени редом до четирите броя на „La Ilustración Española y Americana”, под стъклената витрина.

Снимки: Огнян Панов и Любомир Николов

Подробен репортаж за събитието може да прочетете на сайта на СБЖ.

В края на тази публикация ще добавим любопитния факт, че в дома си ние имаме оригинална графика от Хосе Луис Пелисер, създадена от него през 1878 г.

Надписът към нея в превод гласи: „Пуерта дел Сол, осветена от електрическа светлина“, рисунка от натура от Пелисер.

Графиката закупихме преди 10 години, на 25 март 2013 г., когато Негово Превъзходителство Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Нидерландия у нас, отпътувайки от България, разпродаде част от личната си колекция чрез GreenCat Gallery.

Гергина и Владимир Дворецки