Изборът на Награда Гонкур в България 2024 и среща с френската драматуржка Пенда Диуф

Публикувано:
12:48ч / 18.04.2024г
Брой прочитания:
153
Брой коментари:
0

На 24 април във Френския институт в България, осем екипа от общо 56 ученици и студенти ще изберат своя предпочитан роман от 3-ата селекция на Награда Гонкур за 2023 г., включваща творбите: „Да бдим над нея“ на Жан-Батист Андреа (изд. L’Iconoclaste), „Тъжен тигър“ на Неж Сино (изд. POL), „Хумус“ на Гаспар Кьонинг (изд. L’Observatoire) и „Сара, Сузан и писателят“ на Ерик Райнхард (изд. Gallimard).

Наред с обсъжданията „Изборът на Награда Гонкур в България 2024“ , жури, председателствано от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България, и съставено от Атанас Сугарев, преводач, издателство „Колибри” и Еманюел Самсон, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO), ще връчaт също и Награда за творческо писане.

На следващия ден, 25 април от 18:30 ч., отново във Френския институт, предстои литературната среща с Пенда Диуф на тема „Текстът и тялото – материали и капитал“ водена от българския режисьор Стефан Прохоров. Осигурен превод. Вход свободен.

Дискусията с Пенда Диуф ще се фокусира върху отговорността на съвременния драматург и театрален практик, техните роли и перспективи. Пенда Диуф и Стефан Прохров ще обсъдят политиката на тялото и нейното отражение в областта на културата и културното наследство, многообразието в Европа и потенциала на миналото като „капитал“ за бъдещи артистични намеси.

Пенда Диуф е драматург, актриса и бивша директорка на френско-сенегалската съвременна медиатека.

На 19 години пише първата си пиеса Poussière (Прах), без никога да е ходила на театър. Благодарение на нея, печели стипендия от френския Национален център за театър, след което е избрана от читателското бюро на Comédie-française. През 2008 г., благодарение на пиесата „Souriez, vous êtes filmés“ (Усмихнете се, снимат ви) печели стипендия от фондация „Бомарше“.

В края на 2010 г. изпада в тежка депресия. Спасява я самостоятелно пътуване до Намибия, по стъпките на Франк Фредерикс, продължило месец и половина. Тя разказва за пътуването си в автобиографичния текст „Pistes“ (Пътеки), който тя самата изиграва на фестивала в Авиньон през 2017 г. В него напомня и за първия геноцид на XX век: избиването племената Хереро и Нама от германските колониални войски.

В търсене на своята идентичност предприема инициативата да се сдобие и със сенегалско гражданство и става генерален секретар на антирасистката асоциация „Les Indivisibles“.

Участвала е в писателски резиденции във Френския институт в Тунис – Вила Саламбо, Кралския двор в Лондон, през 2024 г. във Вила Албертин в Ню Йорк, Националния театър в Страсбург и Дома на писателите в Ла Рошел. Тя е и лауреат на стипендията „Les mondes Nouveaux“ отпусната й от Министерство на културата през 2023 г.

Пенда Диуф е избрана за „нов театрален талант за 2023 г.“ от SACD (Дружеството на авторите и композиторите на драматични произведения във Франция).

За „Изборът на Награда Гонкур в България 2024“: Организиран за 7-ма поредна година от Френския институт в България, в партньорство с „Академия Гонкур“, „Изборът на Награда Гонкур в България“ има за цел да популяризира френският език и франкофонската литература в страната. В тазгодишното издание на Наградата участват: ЕИГВ „Иван Вазов“, Пловдив, Френски лицей „Виктор Юго“, София, 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София, 133 СУ „Александър С. Пушкин“, София, Международен френски лицей Варна – „Шарл Перо“, СУ „Св. Климент Охридски“, Нов Български университет, и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Източник: Френски институт в България