Красив финал на Дните на словашката култура в София

Публикувано:
16:18ч / 30.09.2022г
Брой прочитания:
499
Брой коментари:
0

На 28.09.2022 г. в Национален археологически институт с музей беше представено последното събитие от Дните на словашката култура в София: откриване на уникална фотоизложба, придружено с ревю на традиционни словашки сватбени шапки, наречени “party” („челници”), звучаха и хубави словашки песни! Присъстваха представители на Словашкото посолство и на други чуждестранни дипломатически и културни мисии в България, както и творческият екип на проекта: фотографското дуо Любомир Сабо и Зузана Сенашиова/LSZ Photography -„Фотография LSZ”/, етноложката Катарина Сабова и художничките Сара И. Авни и Ивана Минталова, които връщат към живот традиционните ценности на фолклора по модерен начин. Уникалността на тези оригинални картини е рядка комбинация от изкуство и наука: фотография, етнология, фейспейнтинг (рисунки върху лицето) и художествена живопис.

Във встъпителното си слово посланикът на Словакия у нас, Н.Пр. Васил Гривна, поясни, че в неговата страна няма музей с исторически находки като този в София, но има богатство от фолклорни традиции, всеки регион се отличава със свои характерни особености. Представените в изложбата носии са оригинални, но дообогатени от художниците. Така етнографията се съчетава с творчеството и се допълва от красотата на момичетата, с които Словакия също е известна.

„Когато при мен през пролетта дойде посланик Мануел Корчек с предложението да направим съвместно този проект, не беше трудно да кажа „да“. Радвам се, че той се реализира вече при посланик Гривна – заяви при откриването на изложбата директорът ва Национален археологически институт с музей, доц. д-р Христо Попов. – Ние също празнуваме през тази година. Освен 30 години от установяване на дипломатически отношения между Българий и Словакия нашия музей празнува 130 г. от отделянето си като самостоятелна институция.“  Той добави, че музеят винаги е бил отворена врата за култура, затова се радвам, че през тази врата днес влиза толкова красив проект, смесица от етнография, музика и съвременно изкуство.

Последва ревюто в съчетание със сватбени и любовни словашки народни песни в съвременен аранжимент, изпълнявани от певицата Анка Бередиова в акомпанимент на цигуляря Додо Червенак. Огкъс от тяхно изпълнение може да видите и чуете тук.

В края на официалната част участниците в проекта го представиха накратко пред присъстващите гости. Етноложката Катарина Сабова поясни, че за 7 години са успели да оформят художествено 54 картини.

При досегашната работа по този проект в него са се включили вече над 600 души.

Фотографката Зузана Сенашиова обърна внимание на една важна подробност: всички модели са неомъжени, нераждали жени. Очевидно, за да отговарят на някогашните изисквания към младоженките. Основната задача на екипа е била да намери такива млади жени. Важен елемент са и разноцветните рисунки по лицата.

Другият фотограф от екипа, Любомир Сабо, сподели, че някои от посетителите на изложбата са го питали  конкретно за една от картините защо е с маска срещу ковид,

„Всъщност, картината е от 2016 г., дооформена е през 2017 г., т.е. 3 години преди началото на пандемията – каза Сабо. – Смисълът на покриването на долната част от лицето е по-различен. Ползвали сме стари снимки и се съобразявали с тях, защото са запечатали историята. Общото, което забелязахме на тези снимки, е, че момичетата на тях изглеждат тъжни. Мъчно им е, като че ли. Сватбата в миналото е била важно събитие и искахме да запазим същата атмосфера. Ясно е, че девойката в онези времена не е била питана за кого иска да се омъжи. Така че маската на тази снимка подсказва, че момичето не може открито да изрази своите чувства и трябва да мълчи. В целия ни проект следваме линията да се позоваваме на традициите с голямо уважение и сериозност, като внесем и духа на 21 век“.

„Аз съм една от художничките на проекта – каза Ивана Минталова. – Задачата ми беше да създам фон за тези снимки въз основа на проучванията на фолклорните елементи. Аз обработвам орнаментите, които виждате на картините. Всеки от тях е от определено село и регион. Обичам Словакия и искам чрез моите картини да изразя тази своя обич към нея, както и към нашите баби и прабаби, носителки на традициите“.

В брошурата, посветена на проекта „PARTY през 21 век“ са публикувани част от автентичните стари фотографии, които са послужили за основа на представените картини. Всеки сам може да прецени как те са били творчески преосмислени от съвременна гледна точка и колко вълнуващ е постигнатият резултат. Българският зрител сигурно ще открие прилика с обичая да се боядисват в различни цветове лицата на булките в някои села в Запазните Родопи.

Откъс от ревюто състояло се на 28.09.2022 г. в Национален археологически институт с музей, може да видите тук, а повече снимки от събитието може да видите във фотоалбума ни Финал на Дните на солашката култура.

Официално Дните на словашката култура приключиха, но излажбата „PARTY през 21 век“ може да бъде видяна до 16 октомври т.г., а изложбата на седем съвременни словашки художници в галерия „Конjраст“ на ул. „Цар Самуил“ 49 – до 11 октомври т.г.

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu