Изложба: „Кино Испания: плакати за филми с награди“ в Институт Сервантес-София

Публикувано:
09:21ч / 18.06.2024г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

На 19 юни в 19.00ч. в Институт Сервантес- София на ул. „Света София“ 3 се открива изложбата „Кино Испания: плакати за филми с награди“.

В периода 19/06/2024 – 19/07/2024 художничката Ерина Боянова излага седем оригинални плаката, създадени специално за този случай, с които иска да отдаде почит на испанското кино от началото му до наши дни.

Боянова избра седем заглавия, които са оставили неизличим отпечатък върху испанското кино, отнасящи се до седем различни десетилетия, обхващащи от 50-те години до ХХI век. Филми, които са не само адмирирани от художничката, но и са били международно признати с различни престижни награди:

– „Calle Mayor“ (1956 г.) реж. Хуан Антонио Бардем

– „El verdugo“, (1963 г.) реж. Луис Гарсия Берланга

– „Ese oscuro objeto del deseo“, (1977 г.) реж. Луис Бунюел

– „Volver a empezar“, (1982 г.) реж. Хосе Луис Гарси

– „Abre los ojos“, (1997 г.) реж. Алехандро Аменабар

– „Volver“, (2006 г.) реж. Педро Алмодовар

– „La novia“, (2015 г.) реж. Паула Ортис Алварес

В творбите си, Ерина Боянова се опитва да направи „препрочитането“ на филмите от дистанцията на времето и културата, отбелязвайки предизвикателството да дешифрира невербалната комуникация, която се появява на екрана и да я претвори на плакат.

Това е втората изложба на Ерина Боянова, създадена специално за Институт Сервантес-София и посветена на епохите на испанската традиция в областта на културата и изкуството. В „Мода Испания“, през февруари-март 2023 г., художничката представи шест оригинални постера, вдъхновени от философията и предложенията на испанския моден дизайн от средата на ХХ век до днес.

Ерина Боянова е доктор по реклама и семиотика и автор със специалност плакат и графичен дизайн. Интересува се от различните форми и степени на взаимодействие между визуалния език и вербалната комуникация. В професионалната си дейност като дизайнер и графичен дизайнер на пространства и изложби тя използва концепции и анализи, базирани на семиотичната наука.