Изложба „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в.до средата на XX в.“

Публикувано:
16:04ч / 15.05.2024г
Брой прочитания:
141
Брой коментари:
0

„Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ е изложба на Държавна агенция „Архиви“, която с над 120 снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри – сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна.

В изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

Изложбата ще продължи от 16 май до 15 юни 2024 г. Тя може да бъде разгледана и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.

Пояснителти текстове към снимките:

  1. Плакатът на изложбата
  2. Детска снимка от началото на XX в., ДА – Габрово
  3. Млада жена с рокля, стилизирана като носия. 1910 г. ДА – Варна
  4. Недка Александрови със съпруга си Коста и дъщеря им Мария с характерно градско облекло за епохата. 1909 г. ДА – Плевен
  5. Никола Савчев от Белоградчик – книжар. 1915 г. ДА – Видин
  6. Сп. Модерна домакиня, ДА – Русе

Абревиатурата ДА в описите на снимките означава Държавен архив.

Източник: Държавна агенция „Архиви“