Фондация „Имеон-Балкани“ подкрепя младите таланти в изкуството

Публикувано:
11:54ч / 16.05.2024г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

На първата снимка: инициаторът на събитието гл. асистент д-р Юлиан Станкулов от Националната художествена академия, пред една от двете свои дарени за каузата картини, изобразяваща храм в Мелник

На 14 май в музей-галерия „Анел“ на бул. „Тодор Александров“ 14 в София беше открита благотворителна изложба, част от Националната платформа „Изкуство в помощ на изкуството“.  

Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни художници от областта на визуалните изкуства в България, които даряват свои произведения, за да подкрепят бъдещото поколение творци. Сред авторите са проф. Ивайло Мирчев, проф. д-р Кирил Божков, проф. д-р Здравка Василева, проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д.н. Лаура Димитрова, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Мартина Караиванова, проф. д-р Димитър Рашков, доц. д-р Мариета Конова, доц. д-р Пенчо Добрев, гл. ас. д-р Красимира Дренска, гл. ас. д-р Юлиан Станкулов, гл. ас. д-р Живка Маринова, Любен Генов, Андрей Янев, Анатолий Станкулов и много други.

Със събраните средства от продажбата на творбите е създаден Годишен фонд за изкуство към Фондацията с цел подпомагане на талантливи ученици и студенти. Събраните средства от първата благотворителна изложба, която се състоя миналата година, са насочени под формата на стипендии и семестриални такси към първите трима избрани студенти: Дейвид Тадесе от специалност „Живопис“ в Националната художествена академия, Цветина Йорданова от специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Мария Николова от катедра „Изобразително изкуство“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. 

Отличената студентка Цветина Йорданова

Изборът на първите стипендианти беше определен от комисия в състав: Юлия Борчева – директор на Фондация „Имеон-Балкани”, проф. д-р Здравка Василева и проф. д-р Кирил Божков от Националната художествена академия, проф. д.н. Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, проф. д-р Владимир Аврамов и проф. д-р Мартина Караиванова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и гл. ас. д-р Юлиан Станкулов от Националната художествена академия, творчески директор на Фондация „Имеон-Балкани” и идеен инициатор и ръководител на проекта.

Партньори на Платформата са Националната художествена академия и Съюзът на българските художници.

Инициатор на този проект и организатор на събитието е гл. асистент д-р Юлиан Станкулов от Националната художествена академия. Той е и артистичен директор на фондация „Илеон-Балкани“. От него научихме, че в тазгодишната благотворителна изложба участват двадесет и четирима автори, но има и още произведения, които са публикувани на сайта на Фондация „Илеон-Балкани“ и могат да бъдат закупени оттам. Парите от продажбите отиват в Годишния фонд на фондацията. Свои произведения са предоставили преподаватели от Националната художествена академия, от Великотърновския университет и от Софийския университет.

„Влязохме във връзка и с Шуменския университет – добави гл. асистент д-р Юлиан Станкулов. – Стараем се да обединим колегите от цялата страна. Понякога има противопоставяния в тези среди и реших да намеря обединяваща точка, и тя е подкрепата за младите таланти“.

Той е обнадежден, че след лансирането на платформата преди година, вече са събрани достатъчно средства, за да бъдат подпомогнати трима талантливи студенти. Двама от тях – Цветина Йорданова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Мария Николова от Софийския университет „Св. Климент Охридски” получиха официално дипломите си при откриването на изложбата на 14 май. „Третият студент, Дейвид Тадеса от Националната художествена академия, е много талантлив, но стеснителен, затова не присъства тук. – поясни д-р Юлиан Станкулов. – Още от миналия семестър сме им платили семестриалните такси, материали сме им набавили, всичко, което им е нужно за следването. Надяваме се да можем да им заплатим цялото следване, напредваме в тази посока. На Мария Николова от катедра „Изобразително изкуство“ в Софийския университет вече й е платено образованието за семестъра, но сме й предоставили ваучери за материали. Каквото са казали, че им трябва, гледаме да им го осигурим. Така ги стимулираме. Не им даваме пари на ръка, защото мислим, че това не е добър вариант.“

Отляво надясно: Гергина Дворецка, Юлия Борчева – директор на Фондация „Имеон-Балкани”, гл. асистент д-р Юлиан Станкулов, аритистичен директор на Фондацията и инициатор на събитието

Самото откриване на изложбата на 14 май се превърна в стилно културно събитие. Встъпителни думи произнесе проф. Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите в България. Артистичната програма включваше изпълнения на проф. Десислава Щерева – пиано и Десислава Чолакова – цигулка, концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

Хубавото на тази проява е, че благородната кауза дава възможност да се видят на едно място толкова разнообразни художествени почерци. Имахме шанса и лично да се срещнем с някои от авторите. В разговор с  проф. д-р Лаура Димитрова научихме подробности за нейните две творби, вдъхновени от пребиваването й в Етрополе. В тях са вмъкнати сухи листа и борови иглички от мястото, където ги е създала, както и откъси от стихотворения на поета Христо Ясенов (1889-1925), който е от този град.

Инициаторът на събитието гл. асистент д-р Юлиан Станкулов е дарил две свои картини, изобразяващи храм в Мелник и една изоставена гара по пътя на теснолинейката. Неговият баща, Анатолий Станкулов, е представил 6 свои произведения в характерния за него стил, който бихме нарекли „приказен“.

От фотоалбума, който може да разгледате тук, ще добиете представа за почти всички изложени творби.

Ако проявявате интерес към каузата да бъдат подкрепени млади таланти в изкуството, може да посетите изложбата. Тя продължава до 31 май.

Гергина и Владимир Дворецки

В публикацията е използвана информация, предоставена от Фондация „Имеон-Балкани“.

Още по темата на сайта ни:

Благотворителна изложба „Изкуство в помощ на изкуството”

Източник: www.evropaworld.eu