Изложбата на Кайо, или портрет на художника като пухкав котарак

Публикувано:
15:32ч / 04.10.2015г
Брой прочитания:
1 312
Брой коментари:
0

Малка столична галерия приюти тридесетина платна на един скромен, но талантлив художник – Никола Георгиев-Кайо. С едро телосложение, но с нежна душа, Кайо през деня рисува политически карикатури в столичен всекидневник, а нощем отваря сърцето си и излива съдържанието му на платната си.

Кайо в тяло на котарак
Кайо в тяло на котарак

На тях често се появяват пухкави котараци, като домашния му любимец. Едно от тези изображения със сигурност ще възприемете като автопортрет на автора! Повечето му картини обаче може да се окачествят като зрителни фейлетони, в които са съчетани образите на „героите на нашето време“ – със скъпи костюми и бухалки в ръка, и малките хора, които гледат някакси да оцелеят в навалицата. Намираме ги в бетонната джунгла на големия град, но и в джунглата на сюрреалистичните сънища, където различните човешки типажи се появяват в животинска форма, но вече не като симпатични котки, а като прасе, маймуна, жаба с раззината паст, хищни насекоми с гигантски размери…

 Героите на Кайо са често са с Рубенсови форми, символ на голямото преяждане и ояждане на част от съвременното общество. В някои творби възвишено и първично се смесват в шарена вакханалия – както в картината с къпещите се в един канал на Венеция: някои ловят риба с ръце, жена по бански се полива с вода от амфора, в романтичната гондола наблизо се качва як дебелак, а на преден план семейство в карнавални костюми позира за снимка, докато келнерът устремено крачи към тях с пица, издигната над главата му като знаме! 

За съжаление, откриването на изложбата му в галерия „АРТ 36“ на ул. „Славянска“ 40 мина без прочутата му картина „Портрет на художника като дърт котарак“, която така и не бе докарана от Пловдив въпреки обещанията на тамошен галерист. Независимо от това, гостите на премиерата останаха очаровани от показаните творби, които бележат нов етап в развитието му. 

Изложбата ще бъде на разположение на зрители и ценители поне до 15-ти октомври (надяваме се да е и за по-дълго време!) всеки ден, без неделите, от 11.00 до 18.00ч. Посетете я, за да се засмеете и да се замислите за света, който ни заобикаля!

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu