Скулптурите на Михаела в софийското метро – „Падналият“

Публикувано:
10:40ч / 04.10.2015г
Брой прочитания:
690
Брой коментари:
0

IMG_9803Керамичната скулптура „Падналият“ от Михаела Кръстева-Сакаян е третата нейна творба, която може да видите на метростанция „Сердика II“ и е част от изложбата „Под земята“, разположена на 6 станции в софийското метро. „Падналият“ е ангел с едно крило – явно, това е причината за падането му. Когато го видях за първи път, в лице ми заприлича на бебе и тогава си помислих, че е символ на дете, което не е успяло да се роди. Раждането е начало на полет, но не всяко зачатие достига до светлия миг на раждането и се случва да пропадне преждевременно в небитието. Но всяко дете, дори и нероденото, остава ангел…

При втората ми среща с „Падналият“ го видях от различен ъгъл. Този път се качвах от другото стълбище на метрото и докато приближавах скулптурата, поставена IMG_9801на междинната площадка, до самия парапет, лицето й ми се стори като на старец. Лице на бебе и старец едновременно! Също както творбата на Михаела „Баба“ първо ми се стори като момиченце, а по-късно открих в нея зрелия човек с детска душа…

Ето такива същества населяват творческия свят на Михаела! Разбира се, както и да ги описваме с думи, каквито и снимки да им правим, не можем да заменим силното впечатление от реалната среща с тези керамични скулптури. Минувачите, макар и забързани, ги забелязват, някои се спират, оглеждат ги по-дълго.

Вчера забелязахме около фигурата на бабката две малки деца с майка си: бяха се скупчили около нея и слагаха нещо в протегнатите й напред ръчички. После майката и момченцето си тръгнаха, но момиченцето остана още за минута и остави още нещо в шепите на скулптурата. Изкушихме се да разберем какво е то. Оказа се, че върху монетите, които обикновено минувачите поставят, имаше един кестен и някакви семенца и ядки!

„Тези работи вече живеят собствен живот!“ – коментира Михаела, след като й разказахме какво сме видели.

IMG_9802         Истина е, че творенията от глина вече така се вписват в атмосферата на софийското метро, че определено ще липсват на мнозина след приключването на изложбата на 18 октомври. Затова основната цел на конкурса, който обявихме „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“ е най-вече, за да ги забележите, ако все още не сте, и разгледате по-внимателно, докато все още са там, и да се насладите на собствените си мисли и усещания, които тези произведения ще отключат у вас. В поредица от публикации ви разказваме за всеки от експонатите, за да ви улесним в намирането му. Днес ви представихме „Падналият“ и добавяме текста, който е написала Михаела Кръстева-Сакаян на листа със заглавието на тази своя творба:

Михаела Кръстева-Сакаян пред скулптурата си "Падналият" от изложбата й "Под земята"
Михаела Кръстева-Сакаян пред скулптурата си „Падналият“ от изложбата й „Под земята“

“За мен изкуството не е точният обем за едно пространство, не е и гениалният изказ, нито е цвят или форма. Изкуството е начин на мислене, което изключва логиката. Нещо като мета пространство в континиума, което сам създаваш и в което сам живееш.”

Припомняме и за самия конкурс:

Желаещите да участват в него могат да потърсят и заснемат (може и като селфи!) 16-те керамични творби от изложбата „Под земята“, които са разпръснати на 6 метростанции. Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела, специално изработено от нея за случая. Към снимките може да опишете накратко и впечатленията си от скулптурите. Получихме и предложение хората, живеещи извън София, също да подкрепят авторката чрез харесвания във Фейсбук. Така зрителите ще определят и своя фаворит сред експонатите на изложбата. Който обаче иска да участва в конкурса за награда, би могъл да напише в кратък коментар с какво го е впечатлила харесаната от него творба на Михаела.
Срокът е до закриването на изложбата на 18 октомври.

Припомняме ви метростанциите, на които може да видите изложбата „Под земята“:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ Св. Климент Охридски
6. Стадион Васил Левски

Още по темата в сайта ни:

Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро! 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – творбата „Баба“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – „Глаголица“

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Автор: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu