Изложбата „Спонтанност“ на Нина Златева

Публикувано:
07:25ч / 23.07.2015г
Брой прочитания:
1 704
Брой коментари:
0

В галерия „Форум“ на бул. „Васил Левски“ 93 А през следващите дни може да видите новата изложба на Нина Златева „Спонтанност“. Представени са 30 картини, които художничката е рисувала през последните две години. Всяко от платната е отделна приказка за птици, летящи хора, крила на ангели, прострени да съхнат, риби, охлюви и предмети от бита, които изглежда, че живеят свой живот.

Питам Нина Златева коя от тези картини си харесва най-много и веднага съжалявам, че съм задала такъв въпрос, защото той предполага отговора, че един творец не харесва само една своя творба. Нина обаче, без да се замисля, се отправя към едно от платната и аз я снимам пред него. Обяснява ми, че картини като тази обикновено се определят като „натюрморт“, което в превод означава „мъртва природа“, а нейната се нарича „Жива природа“.  Вглеждам се в нейната „Жива природа“: кухненска маса, върху която една до друга са скупчени кафеварка, мелничка за кафе, чашка, шишета… нищо от одушевения свят, освен една риба върху покривката. Самата риба обаче определено е жива, с вторачено червено око. Самата покривка също изглежда жива – шарките по нея са зелени тризъбци, които трескаво се стрелкат в различни посоки. Така домашните предмети върху масата изглеждат като скали сред изпълнено с движение море… в което се влива река, защото кухненската маса няма обичайната четириъгълна форма, а напомня за устието на река, навлизаща в морето.

Със сигурност, има защо художничката да обича тази своя картина! Аз обаче съм заинтригувана от нейната стълба, опряна върху огледало. Отново странните сюжети на Нина! Обяснява ми: „Имам цикъл картини с огледала. Огледалото е един друг свят.“ Качвате се по реалната стълба и по нейното отражение в огледалото слизате в магичния свят на въображението.

Много от платната са колажи, но това не се забелязва от пръв поглед. При по-съсредоточено вникване в картините ще откриете многобройни изрезки от вестници, вплетени умело в нарисуваните фигури. „Напечатаните текстове във вестниците ме привличат визуално, имат своя естетика, затова ги използвам в колажите “ – казва ми Нина Златева. Освен това, според нея, вестниците са символ на ефимерността, защото новините всеки ден са различни.

Художничката определя странната си живопис така: „Не ми харесва това, което ме заобикаля, и си измислям нещо друго.“

Ще добавя едно уточнение, което намирам за необходимо: ако много се влюбите в някоя от вълшебните приказки на Нина Златева, може да я имате за себе си, защото картините се продават.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu