Изложбата „Желязната завеса – България 1944-1989 г.“

Публикувано:
10:00ч / 18.05.2015г
Брой прочитания:
325
Брой коментари:
0

Изложба „Желязната завеса – България 1944-1989“ беше открита в градинката пред „Кристал“ в София. Неин автор е художничката Фанна Коларова в съавторство с историка Стоян Райчевски. Да се вгледаме честно в миналото, отвъд насложените през годините клишета, да осмислим най-новата история без избирателно пренебрегване на значими факти – това е посланието на изложбата.  При откриването й президентът Росен Плевнелиев наблегна на необходимостта новият, реалистичен прочит на историческите факти да намери място в учебниците и в музеите ни, защото България е една от европейските страни, в които не беше изказана докрай истината за комунизма.

В словото си посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман припомни времето, когато Желязната стена разделяше Европа и мнозина, които се опитваха да я преодолеят, загубваха живота си.

За смисъла на изложбата говориха ръководителят на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България Марко Арнд и заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Самото място, в градинката пред популярното при социализма кафене „Кристал“, не е избрано случайно. Софиянци от средното и по-възрастното поколение го свързват с първите открити протести срещу тогавашната власт, която на мнозина се струваше непоклатима. Младите също трябва да знаят какво в действителност е било тогава.

Източник: www.evropaworld.eu